Vijesti / Regija

I Valpovo bez općinskog suda!?

I Valpovo bez općinskog suda!?

- Sukladno prijedlozima zakona, Valpovo bi trebalo ostati bez Općinskog državnog odvjetništva, koje se spaja s osječkim, dok valpovački Općinski sud od 1. rujna ove godine ostaje bez svog kaznenog odjela. To drugim riječima znači da je Općinski sud u Osijeku od 1. rujna nadležan za rješavanje svih predmeta u kaznenim postupcima prema novom ZKP-u, dok u Valpovu ostaju samo stari, neriješeni kazneni predmeti. U slučaju ukidanja tih predmeta, za njih će biti nadležan Općinski sud u Osijeku - pojašnjava razloge nezadovoljstva građana Valpovštine predsjednik Općinskog suda u Valpovu, Zdravko Mamić

 

- Za građane to znači da će ubuduće na suđenje u kaznenim predmetima morati ići u Osijek, iako Valpovo ima pet kaznenih sudaca i dovoljan godišnji priljev od tristotinjak predmeta da je mogao i dalje ostati nadležan za suđenja u kaznenim predmetima kao i do sada - napominje Mamić.

Zanimljivo je istaknuti i da uz dovoljan broj kvalitetnih sudaca, koji su prošli edukaciju prema novom ZKP-u, u prilog ostanku nadležnosti kaznenih predmeta u Valpovu govori i činjenica da je Općinski sud nedavno dodijelio jednu veću prostoriju u sklopu zgrade Općinskom državnom odvjetništvu u svrhu ispitivanja svjedoka prema novom ZKP-u. Kad se tomu doda i okolnost da valpovačkom sudu predstoji adaptacija, odnosno nadogradnja kata za koji je izdana i dozvola za gradnju te je osiguran novac za tu namjenu iz pretpristupnih fondova Europske unije, apsurd ovakve odluke postaje još veći.
Neosporna je činjenica da je upravo sud jedan od statusnih simbola svakog grada pa se Valpovčani već pitaju neće li ukidanjem suda u bližoj budućnosti Valpovu biti ukinut i status grada.

“Suvišni” i javni bilježnici, odvjetnici, gruntovnica, katastar...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Ovakvim prijedlogom zakona nijedno pravosudno tijelo s područja Valpovštine ne može biti zadovoljno jer je prijedlog napravljen bez konzultacija na terenu i uvida u stvarno stanje, odnosno u praksi, gdje će se nepovoljne posljedice ovakve odluke vrlo brzo osjetiti. Ovakvom odlukom svakako se dovodi u pitanje i opstanak Općinskog suda u Valpovu, a s njime i drugih pratećih institucija poput javnih bilježnika, desetak odvjetnika, gruntovnice, katastra i drugog. Osim toga, ti se zakoni u svojoj biti protive jednom od temeljnih načela Ustava RH, kao i Europske unije, čiji ćemo uskoro biti član, i to onom o dostupnosti sudova građanima. Ovakva centralizacija pravosuđa neće državnom proračunu donijeti nikakve uštede, što je bio jedan od proklamiranih ciljeva prilikom predlaganja tih zakona, već upravo suprotno - smatra predsjednik valpovačkog Općinskog suda, Zdravko Mamić.

Tekst: L.Aničić (www.glas-slavonije.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!