Vijesti / Regija

Valpovo ugostilo mlade astronome

Valpovo ugostilo mlade astronome

Valpovo je prošloga vikenda bilo domaćin državnoga natjecanja iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola.

Samo natjecanje trajalo je od 12. do 15. svibnja. Prvi dan samo dolazak i registracija, uz svečano otvorenje u Dvorcu Normann Prandau u Valpovu, na kojem su prisustvovali izaslanik OBŽ, gradonačelnik Valpova Leon Žulj, predstavnici medija, mentori, učenici, prijatelji astronoma. U petak je uslijedilo izlaganje praktičnih radova učenika osnovnih škola u OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, uz izlet u memorijalni centar u Vukovaru. Navečer je AD Anonymus organiziralo promatranje zvijezdanoga neba za učenike i mentore kod hotela Villa Valpovo, gdje su učenici bili smješteni.

Subota je pripala srednjoškolcima, izlagali su svoje radnje pred stručnom komisijom, između ostalih i prof. Koradom Korlevićem, dr. Dariom Hrupcem, i drugim priznatim hrvatskim stručnjacima na području astronomije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon službenih rezultata odabrani su najbolji radovi, koje su učenici predstavili pred svim natjecateljima, te državnom povjerenstvu, opet u hotelu. Između ostalog tu je i predavanje "Otkrivanje i analize supernove", mladića iz Valpova, Denisa Vide i Filipa Novoselnika:

{youtube}G8M6Vc5-bMg{/youtube}

Prema riječima gostiju svi su bili iznimno zadovoljni domaćinima te su im se zahvalili na gostoprimstvu.

Organizatori natjecanja su bili Agencija za odgoj i obrazovanje, Villa Valpovo smještaj, OŠ Valpovo, te Ad "Anonymus".

Dodajmo i plasman učenika iz Valpova:

8. razred: Grgur Salai, AD Anonymus, 8. mjesto
4. raz SŠ: 2. Filip Novoselnik, 4. Denis Vida, 5. Anton Aladenić

Izdvojeno

Reci što misliš!