Valpovo ugostilo mlade astronome

Valpovo ugostilo mlade astronome

Valpovo je prošloga vikenda bilo domaćin državnoga natjecanja iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola. Samo natjecanje trajalo je od 12. do 15. svibnja. Prvi dan samo dolazak i registracija, uz svečano otvorenje u Dvorcu Normann Prandau u Valpovu, na kojem su prisustvovali izaslanik OBŽ, gradonačelnik Valpova Leon Žulj, predstavnici medija, mentori, učenici, prijatelji astronoma. U petak je uslijedilo izlaganje praktičnih radova učenika osnovnih škola u OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, uz izlet u memorijalni centar u Vukovaru. Navečer je AD Anonymus organiziralo promatranje zvijezdanoga neba za učenike i mentore kod hotela Villa Valpovo, gdje su učenici bili smješteni.

Subota je pripala srednjoškolcima, izlagali su svoje radnje pred stručnom komisijom, između ostalih i prof. Koradom Korlevićem, dr. Dariom Hrupcem, i drugim priznatim hrvatskim stručnjacima na području astronomije.

Nakon službenih rezultata odabrani su najbolji radovi, koje su učenici predstavili pred svim natjecateljima, te državnom povjerenstvu, opet u hotelu. Između ostalog tu je i predavanje "Otkrivanje i analize supernove", mladića iz Valpova, Denisa Vide i Filipa Novoselnika:

Prema riječima gostiju svi su bili iznimno zadovoljni domaćinima te su im se zahvalili na gostoprimstvu.

Organizatori natjecanja su bili Agencija za odgoj i obrazovanje, Villa Valpovo smještaj, OŠ Valpovo, te Ad "Anonymus".

Dodajmo i plasman učenika iz Valpova:

8. razred: Grgur Salai, AD Anonymus, 8. mjesto
4. raz SŠ: 2. Filip Novoselnik, 4. Denis Vida, 5. Anton AladenićPratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja