Vijesti / Regija

Policija podigla još jednu optužnicu protiv mladića iz Valpova zbog pjevanja bećarca

Policija podigla još jednu optužnicu protiv mladića iz Valpova zbog pjevanja bećarca

Dosta prašine i rasprave u javnosti digla je vijest o podizanju prekšajne prijave protiv 24-godišnjeg Branimira z Valpova zbog pjevanja bećarca.

On je naime, 28. lipnja sudjelovao na manifestaciju Ljeto valpovačko, gdje je u povorci folklornih skupina, zajedno sa ostalim članovima HKUD-a Valpovo 1905, zapjevao bećarac  'Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi... Što j' u pjesmi, to se pjevat smije, lud bi bio 'ko bi zamjerio'. Čula je to policajka koja je skup osiguravala i zamjerila.

Priča je dobila nastavak i na osječkom Prekršajnom sudu. Kako piše Glas Slavonije, umjesto najavljenog saslušanja šest svjedoka i donošenja presude rasprava prekinuta nakon što je tužitelj - Policijska postaja Belišće optužni prijedlog protiv Branimira Čolakovića iz Valpova za pjevanje bećarca, odnosno zbog kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova, proširila s novom optužbom za prekršaj vrijeđanja i omalovažavanja policijskog službenika prilikom vršenja službe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako Branimiru, uz novčanu kaznu od 5000 kuna, sada prijeti i dodatna novčana kazna ili ona zatvorska do 30 dana!

Provokativni bećarci kakve oduvijek pjevaju folklorne skupine na folklornim i drugim manifestacijama, a od kojih je jedan otpjevao i Branimir kao član HKUD-a “Valpovo 1905.”, duboko je povrijedio policajku iz Policijske postaje Belišće, koja je osiguravala manifestaciju, pa je nekoliko dana poslije policija protiv Branimira podigla optužni prijedlog. Postupak belišćanske policije glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec opravdao je, između ostalog, u službenom priopćenju sljedećim riječima: “Kad pojedinac iskoristi takvu manifestaciju da se na omalovažavajući i ponižavajući način obrati policijskom službeniku riječima javne poruge, policija je dužna reagirati i temeljem toga išlo se na optužni prijedlog”.

Odvjetnik Branimira Čolakovića, Goran Mrkić, u nekoliko je navrata ponovio kako se ne može načuditi koliko je daleko spreman ići represivan aparat ne bi li pošto-poto optužio valpovačkog bećara koji neosporno na društvenim mrežama uživa podršku svekolike slavonsko-baranjske, ali i hrvatske javnosti.

- U cijelom svom životu nisam vidio promašeniju i neosnovaniju optužbu od ove koja se stavlja mom branjeniku na teret i za koju isto mišljenje dijele i svi ostali moji kolege u odvjetničkim krugovima. Jer, ako ćemo morati strogo paziti i odmjeravati sve što od srca pjevamo na našim smotrama folklora gdje se njeguje naša tradicija i kulturni identitet, nakon ovog javnog progona postavlja se pitanje u kojem mi to smjeru idemo i što će biti sljedeće. Hoće li policija uskoro dolaziti i na kazališne i druge predstave i tužiti glumce ako se osjeti prozvanom i uvrijeđenom nekim dijelom njihove izvedbe? Zapravo je nevjerojatno koliko je represivni aparat u stanju daleko ići kontra Slavonaca i našeg kulturnog naslijeđa - poručio je za Glas Slavonije odvjetnik Mrkić.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!