Templari darovali stolice

Templari darovali stolice

VALPOVO - U povodu obljetnice osnutka templarskog reda u Hrvatskoj, u subotu je u Valpovu na svečanosti u gradskoj vijećnici, dogradonačelniku Valpova, Draganu Skelcu, simbolično uručena vrijedna donacija novih stolica za kapelicu Svetog Trojstva u sklopu dvorca Prandau - Normann u Valpovu.

Za tu su donaciju najzaslužniji Red templara (OSMTH) - Namjesništvo za Hrvatsku pod pokroviteljstvom Velikogpriorata Italije, te namjesnik za Hrvatsku, dr. Đuro Črnjak, koji je donio odluku o donaciji 58 stolica za jednu od najakustičnijih kapelica u ovom dijelu Europe.

- Naš dolazak u Valpovo, osim donacije, usko je povezan i s obilježavanjem obljetnice osnutka našeg reda u Hrvatskoj. Naš red ima 35 članova u četiri zapovjedništva u Našicama, Rijeci, Zagrebu i Šestinama, a posljednjih godinu dana pod mentorstvom smo Velikog priorata Italije - naglasio je dr. Črnjak uručujući prigodne poklone dogradonačelniku Skelcu, koji ih je upoznao sa znamenitostima "zelenog grada".

Zanimljivo je naglasiti i kako je u Zapovjedništvu Sveti Martin Našice ukupno 17 vitezova, od čega su četiri viteza s područja Valpovštine. "Upravo ta činjenica bila nam je poticaj da organiziramo donaciju na prostoru gdje živimo i djelujemo, što je odmah bilo prihvaćeno. Donacijom stolica kapelici smatramo da pridonosimo poboljšanju kvalitete življenja u svojoj sredini, što je i jedan od naših glavnih ciljeva", pojasnio je vitez i zapovjednik Zapovjedništva Sveti Martin Našice, Mladen Kajganić.

Red ponovo osnovan 2005. godine

Nakon prijma u gradskoj vijećnici, templari su u Valpovačkoj kapelici održali i svoj kapitel - svečanu sjednicu u povodu osnutka Reda templara u Hrvatskoj. Viteški red templara i njegovo djelovanje na tlu Hrvatske dugo nije bila osobito poznata tema. Zahvaljujući nekolicini povjesničara entuzijasta, ona je sve prisutnija i doživljava novu afirmaciju, posebno otkako je Red ponovno uspostavljen na suvremenim načelima u prosincu 2005. godine.

TEKST: Lidija Aničić (Glas Slavonije)
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Srijeda

Četvrtak

Petak