Vijesti / Regija

Astronomi iz Anonymusa u Francuskoj

Astronomi iz Anonymusa u Francuskoj

Astronomi iz Astronomskog društva Anonymus ove su godine posjetili Međunarodnu meteorsku konferenciju koja se održavala u mjestu Giron u Francuskoj od 18. do 21. rujna.

Članovi Društva već 5 godina sudjeluju na toj konferenciji, svake godine uz sve veće rezultate i zapaženost. Iz Anonymusa je sudjelovalo 6 članova: Goran Kurtović, Ivica Skokić, Nataša Bek, Filip Novoselnik, Emil Silađi i Denis Vida.

Ove godine konferenciju je pohodio rekordan broj sudionika iz Hrvatske, čak 22, te su činili najveći dio od ukupno 140 sudionika iz cijeloga svijeta. Izlaganja radova članova Anonymusa i ostalih članova Hrvatske meteorske mreže prošla su vrlo zapaženo, te se moglo zaključiti da je njen trenutni položaj u vrhu meteorske znanosti današnjice.

Najzanimljiviji predavači dolazili su iz NASA-e i Europske svemirske agencije, no astronomi amateri pokazali su prevlast po broju otkrića meteorskih potoka te su pokazali veću fleksibilnost u prilagodbi novim tehnologijama i trendovima. Predstavljena su najnovija rješenja u obradi podataka te trenutna dostignuća u fotografskoj i video tehnici snimanja meteora.

U sklopu konferencije održan je i izlet u najpoznatiji svjetski institut CERN, gdje su sudionici posjetili Veliki hadronski sudarač, obišli podzemne tunele i upoznali znanstvenike koji rade na tome projektu. Uz samu znanstvenu stranu konferencije, važno je napomenuti i njen socijalni karakter pri čemu se uz ugodno druženje sudionici međusobno upoznaju s ostalim zaljubljenicima u meteorsku znanost, te se rađaju nove suradnje, ideje i prijateljstva.

anonymus 01

anonymus 02

   


Izdvojeno

Reci što misliš!