Valpovački Valionik opet radi

Valpovački Valionik opet radi

VALPOVO - Na samo Valentinovo, u ranim jutarnjim satima u Profitnom centru Valionik Poljoprivredno prehrambenog koncerna Valpovo d.d. izvaljena je prva ovogodišnja tura pilića u kojoj je na svijet došlo cca 8.000 komada pilića.

Vijest možda i ne bi izazivala posebnu pozornost da nije riječ o Valioniku koji nije radio više od godinu dana zbog tehničkih problema i koji je nakon ulaganja i modernizacije ponovno spreman na tržište plasirati vlastite piliće na temeljima nekadašnje kvalitete Valpova d.d., koja je na ovom području desetljećima bila bez premca.

- U Valioniku valpovačkog koncerna bila je praksa da se radi samo sezona, dakle ožujak, travanj i svibanj, te od polovice kolovoza do sredine listopada. Nova Uprava tvrtke spremna je proizvodnju protegnuti na cijelu godinu i pronaći partnere koji će kupovati piliće kako bi osigurali nesmetan rad svih 12 mjeseci u godini - najavljuje voditelj Valionika, Robert Pejak.

Tvrtka svaki tjedan želi povećavati broj izvaljenih pilića sve dok ne dostigne konačni cilj, odnosno puni kapacitet od 16.800 komada pilića tjedno. Samo ove godine u planu je proizvesti približno 450.000 komada pilića.

- Zaokružili smo cijeli proces proizvodnje, tako da uz vađenje pilića, koje se odvija dva dana u tjednu (ponedjeljak i utorak), te iste dane piliće odmah isporučujemo našim kupcima: PP Orahovici, Agronomu iz Požege, te u 14 vlastitih maloprodaja. Transport smo osigurali u dijelu naše transportne službe uz ambulantno punjenje robe, a sve se odvija pod veterinarskim nadzorom i strogim kontrolama - kaže voditelj Pejak.

Povratak kvaliteti i nova radna mjesta

Premda je tradicionalna kupnja pilića kod tzv. malih tovljača posljednjih godina bila u blagom opadanju, a građani su više kupovali u velikim trgovačkim lancima, trendovi su se počeli mijenjati i na cijenu su se ponovno vratili domaći, prirodni proizvodi, pa tako i pilići iz domaćeg uzgoja. Stanovnici Valpovštine, ali i ovog dijela Slavonije i Baranje koji su se bavili uzgojem pilića za vlastite potrebe, nikada nisu imali dvojbe kada je bilo pitanje kakve i čije piliće kupiti. PPK Valpovo sada im nudi mogućnost da se vrate tradicionalnom načinu, ali i da se povećanjem proizvodnje stvore preduvjeti za otvaranje novih radnih mjesta u najvećem gospodarskom subjektu Grada Valpova.

TEKST: Lidija Aničić (Glas Slavonije) / FOTO: Glas Slavonije
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr