Vijesti / Regija

Valpovačka Kooperacija ponovno započela s radom

Valpovačka Kooperacija ponovno započela s radom

VALPOVO - Da se u nekadašnjem Poljoprivredno-prehrambenom koncernu Valpovo d.d., a danas Valpovo d.o.o., stvari pomiču nabolje, svjedoči i podatak da je u sklopu koncerna nedavno ponovno počela rad Kooperacija, kojoj je cilj privući što veći broj poljoprivrednika.

- Kooperacija radi tek od kraja prošle godine, tako da nije bilo dovoljno vremena za sklapanje ugovora za pšenicu i uljanu repicu. Ugovor s kooperantima sklopljen je samo za 300 hektara, dok je sjetva na oranicama valpovačkog koncerna obavljena na prošlogodišnjoj razini - doznajemo od Roberta Pejaka, voditelja Kooperacije.

On naglašava da ugovaranje za sjetvu kukuruza i industrijskog bilja počinje već ovoga mjeseca, a ugovori za ovogodišnju jesensku sjetvu trebali bi se početi sklapati čim se završi proljetna sjetva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- S obzirom na sve glasnije najave o mogućoj nestašici kvalitetnog sjemena ove godine, veliki proizvođači već si sada ugovorima kod nas osiguravaju sjeme i ostali repromaterijal koji smo mi nabavili u dovoljnim količinama - kaže Pejak.

Vlaga ugrožava pšenicu

Poljoprivrednici kažu da je pšenica u dobrom stanju, ali zemlja se još nije riješila prekomjerne vlage nakon prošlogodišnjih kiša. "Podzemne vode još uvijek su relativno visoke, tako da svaka nova kiša donosi nepotrebni višak vlage u zemlji. Usjevi se dobro drže, no ako u zemlji i sljedećih mjeseci ostane taj višak vlage, prinosi neće biti na planiranoj razini", potvrđuje Pejak.

TEKST: Lidija Aničić (Glas Slavonije) / FOTO: G.Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!