Vijesti / Regija

Valpovčani miču bicikle iz pješačke zone

Valpovčani miču bicikle iz pješačke zone

VALPOVO - Treba li ili ne dozvoliti biciklistima nesmetanu vožnju preko Trga kralja Tomislava u Valpovu i treba li im u tu svrhu ucrtati i biciklističku stazu na dijelu koji je označen kao pješačka zona, pitanje je koje u posljednje vrijeme izaziva sve više zanimanja i polemika među građanima, ali i nadležnim institucijama.

Dio građana smatra da biciklisti trebaju dobiti svoje mjesto za kretanje po Trgu, dok je većina i dalje protiv zbog njihove sigurnosti te traže pooštrene kazne za neodgovorne vozače koji pješačkom zonom prolaze motornim vozilima.

- Jedinstveni je stav Vijeća Mjesnog odbora Valpovo da biciklistima nije mjesto na pješačkoj zoni jer Trg kralja Tomislava definiran je kao pješačka zona na kojoj je zabranjeno prometovanje biciklima i svim motornim vozilima, osim vozilima s posebnom dozvolom. Također smo se složili i da bi se na Trgu trebala povećati razina sigurnosti pješaka, posebice djece i starijih osoba. Zakon o sigurnosti prometa definira pješačku zonu kao uređenu površinu u prvom redu namijenjenu za kretanje pješaka u kojoj nije dozvoljeno kretanje motornim vozilima, osim onima s posebnom dozvolom. Isti Zakon donosi i kako su se vozači bicikla dužni kretati biciklističkom stazom ili trakom, a ako one ne postoje, tada se trebaju kretati što bliže desnom rubu kolnika, zaključio je nakon rasprave o potrebi ucrtavanja biciklističke staze na Trgu kralja Tomislava predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Valpovo Branko Markota.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

MIŠLJENJE VIJEĆA NE OBVEZUJE GRAD

Premda njihov zaključak nije obvezujući, Grad Valpovo, odnosno Odjel za stambene i komunalne djelatnosti zatražio je mišljenje VMO-a Valpovo kako bi se donijela što kvalitetnija odluka o tome hoće li valpovačko gradsko središte dobiti i biciklističku stazu ili će se od tog prijedloga definitvno odustati.

TEKST: L.Aničić (Glas Slavonije)/FOTO: Ilustracija


Izdvojeno

Reci što misliš!