Vijesti / Ostalo

Zbog pijane mladeži vikendima najveća potražnja za krvi u KBC-u

Zbog pijane mladeži vikendima najveća potražnja za krvi u KBC-u

Dok je nabrojnim bolničkim odjelima tijekom vikenda stanje uglavnom mirno, na Zavodu za transfuziju KBC-a Osijek najviše posla ima upravo u te dane.

Voditeljica dr. Marina Samardžija ističe da je tijekom vikenda veće kretanje ljudi izvan kuće, a mladi koji izlaze noću također izazivaju veću potražnju za krvi. Razlog tomu prometne su nesreće pa i neugodne tučnjave koje zahtijevaju urgentne situacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


- Mladi vikendom više konzumiraju alkohol pa bude svega, od tučnjave pa do ranjavanja, zbog čega mi imamo dosta posla. Ako su ozljede takve da zahtijevaju nadoknadu krvi, na nama je da je osiguramo, baš kao i u brojnim drugim slučajevima - pojašnjava dr. Samardžija.


Štoviše, kaže kako je već godinama izmijenjena patologija, konkretno, vrlo su česta prsnuća aorte, što se prije rata, kaže dr. Samardžija, viđalo vrlo rijetko. Stanja organizma, dodaje, sve su teža, što u brojnim slučajevima zahtijeva dodatnu potrebu za krvi. Upravo stoga nužne su dovoljne količine zaliha krvi, a stanje je trenutno zadovoljavajuće.


- Dobro je da su prošli i blagdani, ali i vikendi kad je velika gužva. Zahvaljujući organiziranim akcijama uspjeli smo prebroditi ove neradne dane. No stanja su, ponavljam, sve teža i češća, tako da krvi uvijek treba - upozorila je dr. Samardžija.

M.Mihelić (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!