Vijesti / Ostalo

Za “veselje” pucanjem zatvor i do 8 godina

Za “veselje” pucanjem zatvor i do 8 godina

Da bi blagdani protekli što mirnije i spokojnije, MUP već 17 godina organizira akciju “Mir i dobro”.

c2966d0e2ad472ce47c6e14bdfa39d42.jpgDa bi blagdani protekli što mirnije i spokojnije, MUP već 17 godina organizira akciju “Mir i dobro”. Proteklih je godina sve manji broj ozlijeđenih u korištenju pirotehničkih sredstava, no akcija se provodi do 8. siječnja, kako bi se podsjetilo na neophodan oprez, kako djece, tako i roditelja te prodavača pirotehnike.
U PU brodsko-posavskoj načelnik odjela policije, Ivica Ostrun, i voditelj inspektorata, Ivica Vučinić, naglašavaju da se prilikom kupnje pirotehničkih sredstava nužno moraju provjeriti deklaracije na omotima, kako bi se utvrdilo kojem razredu pripadaju. Također upozoravaju da se poduzimaju pojačane aktivnosti nadzora, posebice na mjestima gdje se očekuje ilegalna prodaja ispod pulta (tržnica), a za prekršitelje predviđene su novčane i zatvorske kazne. Za nedozvoljenu prodaju kazna je za pravnu osobu od 20 do 40 tisuća kuna, a za odgovornu osobu od 4 do 8 tisuća kuna. Za nedozvoljenu upotrebu pirotehničkih sredstava fizička osoba kaznit će se s jednom do pet tisuća kuna.
Kuriozitet su kazne propisane još uvijek u protuvrijednosti njemačkih maraka. Novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM ili kaznom do 30 dana zatvora, kaznit će se osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan ili zapaljiv materijal. Roditelj ili staratelj, čije dijete učini prekršaj (kao posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja) kaznit će se kaznom u protuvrijednosti 50 do 200 DEM.
Kaznenim zakonom predviđene su i zatvorske kazne od šest mjeseci do pet godina zbog dovođenja u opasnost života i imovine, a kazna je i stroža (od 1 do 8 godina) ako je djelo počinjeno na mjestu gdje se okuplja veći broj građana.

Bez eksplozija do 26. prosinca

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

MUP podsjeća da se samo pirotehnička sredstva I. razreda (bengalske šibice, konfeti bobice, male petarde...) mogu prodavati tijekom cijele godine starijima od 14 godina. Opasnija sredstva, II. i III. razreda - petarde, manje i veće rakete, fontane, vodopadi, rimske svijeće i slično, prodaju se od 15. prosinca do 1. siječnja samo u specijaliziranim prodavaonicama, i to starijima od 16, odnosno 18 godina, a upotreba je zabranjena do 26. prosinca. Ne smiju se koristiti u zatvorenim prostorima ili tamo gdje se okuplja više ljudi.

Tekst: M.Radošević (Glas Slavonije)



Izdvojeno

Reci što misliš!