Vijesti / Ostalo

Pogledajte: Korisni savjeti za ekstremne zimske uvjete

Pogledajte: Korisni savjeti za ekstremne zimske uvjete

[blockquote]Savjeti za vožnju zimi

- Ne kretati na put bez propisane zimske opreme (4 zimske gume ili 4 ljetne s min utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snijeg za pogonske kotače. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima)
- Obavezno uključiti kratka svjetla i danju (bez obzira na vidljivost)
Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti. Sigurna brzina vožnje u uvjetima snijega, leda ili magle niža je od najveće dopuštene brzine na toj dionici
- Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas
- Izbjegavajte naglo kočenje. Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača
- Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila
. Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodavajte gas. Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas
- Pri vožnji na nizbrdici, ukoliko je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice
- Posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

EKSTREMNI VREMENSKI UVJETI - JAKA ZIMA I SNJEŽNE OBORINE

Postupak u slučaju jake zime:

- Što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru.
. Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake.
- Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.
- U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte nesmrzavajuću tekućinu.

Postupak u slučaju snijega i poledice:

. Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne puteve do svog objekta.
. Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom.
. Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
. Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.
- Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu. Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.
- Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodiče – smrtna opasnost!
- Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).
- Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
- Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
- Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

Pažnja! Nepogode i događaji s gustim snijegom mogu pojedinačna sela, zaseoke i imanja ostaviti odsječene od svijeta. U tom slučaju, čim je prije moguće obavijestite Županijski centar na 112 ili na bilo koji drugi način obavijestite jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave. To će biti potrebno da najbliži stanovnici tih naselja vode brigu o njihovoj osnovnoj skrbi, ili će se angažirati operativne snage na lokalnoj i regionalnoj razini da pripomognu u dostavi svih potrepština i vode brigu o starim, nemoćnim i obiteljima s malom djecom.

Postupak u slučaju jakog vjetra
Postupak priprema:

- Držite u pričuvi jače najlonske folije ili cerade, letve i čavle za privremenu sanaciju oštećenja na krovu ili za prekrivanje razbijenih prozorskih stakala.
- Provjerite da vam uz kuću ili drugi objekt ne raste slabo ukorijenjeno ili trulo stablo koje bi vjetar mogao srušiti ili mu lomiti grane.
- Pronađite siguran, od vjetra i valova zaklonjen vez za svoju brodicu ili čamac ili ih izvucite na suho.
- Očistite krovne oluke, dvorišne slivnike i internu kanalizaciju kako bi ste osigurali nesmetano otjecanje oborinskih voda u slučaju olujnog nevremena.
- Pratite informacije i prognoze o pojavi, mjestu i snazi jakih vjetrova ili nailasku oluje.

Postupak ako ste u zatvorenom:

- Dobro zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete ili zatvorite prozorske kapke.
- Odmaknite se od prozorskih stakala u unutrašnjost građevine.
- Ako građevina nije solidno građena, a očekuju se orkanski udari vjetra ili pojava pijavice, sklonite se u podrum ili solidno građenu građevinu, prethodno zatvorite vodu i plin na glavnom ventilu i isključite struju na glavnoj sklopci kako bi spriječili sekundarne štete.
- Slušajte obavijesti na radiju i postupajte u skladu s njima.
- Po prestanku opasnosti pregledajte objekt iznutra i izvana te uočena oštećenja popravite ili za to angažirajte stručne službe.

Postupak ako ste na otvorenom:

- Kao pješak, krečite se u pognutom stavu, uz zavjetrinu ako je ima, pridržavajući se za čvrste predmete.
- Vodite računa o mogućnosti pada crijepa s krova, grana s drveća i slično.
- Ne sklanjajte se ispod drveća zbog opasnosti od udara groma, loma grana ili rušenja stabla.
- Svoje vozilo sklonite u čvrsti objekt, a ako to nije moguće parkirajte ga na otvorenom prostoru (ne uz kuće ili drveće), na mjestu gdje se ne mogu pojaviti bujične vode.
- Ukoliko vozite, poštujte upozorenja i zabrane nadležnih službi, a ako vas je orkanski vjetar, sa ili bez oborina zahvatio na otvorenoj cesti, zaustavite vozilo van prometnice, po mogućnosti u prirodnoj zavjetrini.
- Ako kampirate, pratite vremensku prognozu, poštujte upozorenja o mogućnosti jakog vjetra, šator ili kamp prikolicu premjestite na prostor bez drveća i dodatno usidrite a vi se sklonite u čvrste objekte.
- Za jakog vjetra na moru ne koristite laka plovila bez motora jer vas vjetar može odnijeti na otvoreno more i prevrnuti vam plovilo ili vas baciti na hridi ili obalne stijene.[/blockquote]


Izdvojeno

Reci što misliš!