Vijesti / Ostalo

VIDEO: Obljetnica pada Laslova

VIDEO: Obljetnica pada Laslova

Na današnji su dan prije 19. godina posljednji branitelji i civili koji su branili Laslovo, nakon 152 dana borbe, očajničkim probojem pobjegli iz mjesta koje je nedugo potom palo u ruke srpskoga agresora.

U sjećanje na taj dan u Laslovu su danas položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobovima poginulih i umrlih branitelja te kod spomen obilježja u parku branitelja.
Sve je počelo 26.06. 1991
. kada je u razmjeni vatre ranjen prvi dragovoljac. Ubrzo su postavljene barikade, a Laslovo je sa gotovo svih strana ostalo okruženo kao prva linija južen obrane grada Osijeka. 152 dana trajala je opsada, a 23. kolovoza iseljeni su svi civili. Tri mjeseca kasnije neprijatelj se približio Laslovu.
38 branitelja poginulo je u obrani Laslova, 20 ih je umrlo u tih 19 godina poslije rata, 76 je teško ranjeno, a desetorica su nestala u rujnu '91. Branitelji Laslova na svoju inicijativu još tragaju za 18 tijela svojih suboraca i civila.

Osim za tijelima poginulih i ubijenih, Laslovčani još tragaju i za krivcima za brojne počinjene zločine. Kažu i kako su ih oni kojima su prije bila puno usta Laslova danas zaboravili, počevši od Hrvatske države. Još čekaju na davno obećani spomenik braniteljima, kao i kraj uređenja svog mjesta koje još nosi ožiljke rata.

VIDEO:
{youtube}979hJc_xV_o{/youtube}


Izdvojeno

Reci što misliš!