Vijesti / Ostalo

Osnovci i srednjoškolci izostali s nastave dva i pol milijuna sati

Osnovci i srednjoškolci izostali s nastave dva i pol milijuna sati

Broj izostanaka s nastave učenika osnovnih i srednjih škola iz godine u godinu rapidno se povećava

53e2597869e0af05054d27ee862e92a8.jpgBroj izostanaka s nastave učenika osnovnih i srednjih škola iz godine u godinu rapidno se povećava , a prema najnovijim podacima županijskog Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu, prošle godine on je dosegnuo ukupno 2 milijuna 337 tisuća i 178 sati izostanaka, što je znak za uzbunu kod nadležnih.


- Ovih dana radili smo usporedbe 2009. i 2008. godine, jer ćemo podatke za tekuću zbrajati kadaona završi. Ispalo je da se broj osnovaca i srednjoškolaca prilično smanjio, a istodobno broj izostanaka povećao, što nas jako zabrinjava. Istina, najveći broj izostanaka je opravdan različitim bolestima, koje su moguće, ali mislim da je to i način kojim nas učenici upozoravaju koliko im je teško i koliko su preopterećeni obvezama - kaže pročelnica Upravnog odjela Ksenija Zbožil, ne želeći potvrditi da učenici namjerno bježe, najviše kako bi izbjegli ispitivanja.
U brojkama to izgleda ovako: u 2008. u ukupno 70 osnovnih škola u županiji bilo je 28.522 učenika koji su zajedno izostali 1,156 milijuna sati ili u prosjeku 40,5 sati svaki. Godinu kasnije bilo je 28.132 učenika (387 manje), ali čak 1,225 milijuna sati izostanka, što je više za 69.443 sata. Dakle, svaki učenik izostao je 43,5 sati (više od tjedan dana nastave), od čega je u prosjeku 2,3 sata bilo neopravdano.
Situacija je lošija kod srednjoškolaca. U 2008. u 30 županijskih srednjih škola bilo ih je 13.775, a izostali su 922.602 sata, u prosjeku 67,5 sati svaki. Lani je bilo 13.657 učenika koji su eskivirali ukupno 1,112 milijuna sati nastave (190.146 sati više nego 2008.). Dakle, nije ih bilo na više od dva tjedna nastave, ukupno 82 sata u prosjeku, od čega 11,4 sati neopravdano. Gotovo polovinu sati izostali su polaznici četverogodišnjih srednjih strukovnih škola. "Ponavljam, u današnjem sustavu obrazovanja učenici često moraju slušati po 7 školskih sati dnevno, što uz učenje i zadaće stvara veće obveze nego kada je netko zaposlen. Učenici su preopterećeni, što se pogoršava gotovo svakom reformom školstva", zaključuje pročelnica.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

82 sata, ili više od dva tjedna nastave, u prosjeku je izostao svaki srednjoškolac u županiji

Nedostaje stručni kadar

Pročelnica Zbožil kao drugi razlog tolikog broja izostanaka ističe da su više od 50 posto srednjoškolaca u županiji putnici pa često propuštaju dio nastave i zbog toga, bez obzira na stalno usklađivanje linija prijevoznika. "Treći i iznimno ozbiljan razlog izostanaka je nedovoljna ekipiranost škola, odnosno nedostatak stručnoga kadra. Ovo izvješće, osim na Županijsku skupštinu, poslat ćemo i u Ministarstvo znanosti i obrazovanja te tražiti da nam dopuste ekipiranje stručnih službi, posebno defektologa, psihologa i pedagoga. Kadra imamo i sufinanciramo njihovo obrazovanje, ali nije nam dopušteno njihovo zapošljavanje", upozorava pročelnica.

Tekst: Tomislav Levak (Glas Slavonije)



Izdvojeno

Reci što misliš!