Vijesti / Ostalo

Pješaci u prekršaju 558 puta

Pješaci u prekršaju 558 puta

U prvih šest mjeseci pješaci su napravili 558 prekršaja u prometu. U odnosu prema istom razdoblju prethodne godine, ta brojka u blagom je padu.

U prvih šest mjeseci pješaci su napravili 558 prekršaja u prometu. U odnosu prema istom razdoblju prethodne godine, ta brojka u blagom je padu.

Na području koje pokriva PU osječko-baranjska statistika upozorava kako je u 2011. godini evidentirano najviše prekršaja - 1.536.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slijedi je 2010. godina s ukupno evidentiranih 1.045 prekršaja, a najmanje je zabilježeno u 2009. godini - 588.

U PU ističu kako njihovi policijski službenici imaju obvezu svakodnevno utvrđivati prekršaje pješaka, a dva do tri puta mjesečno se provode akcije usmjerene upravo na ove sudionike u prometu.

Što se prirode prekršaja tiče, pješaci su u prometu činili sve oblike prometnih prekršaja, a najčešći je bio nepropisno prelaženja kolnika na mjestima koja nisu predviđena za to. Drugi najčešći prekršaj među pješacima je kretanje kolnikom, iako postoji mogućnost kretanja nogostupom.

U PU osječko-baranjskoj napominju kako je u porastu i broj prekršaja u kojima se pješaci kreću biciklističkim površinama, a upravo na tome službenici PU pokušavaju preventivno djelovati akcijom "Biciklirajmo biciklističkom". Iako je ta akcija prije svega usmjerena na zaštitu biciklista u prometu, u PU dodaju kako su pješaci dužni kretati se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka. Dakle pješaci se ne smiju kretati biciklističkom stazom i kazna za taj prekršaj je 300 kuna.

Ipak, nije svaki prekršaj sankcioniran i novčano, a hoće li vas policijski službenik i novčano kazniti ovisi o tome jeste li u eventualnom prekršaju ugrozili svoj život ili živote drugih sudionika u prometu, a ako nije došlo do toga, najčešće slijedi usmeno upozorenje.

D.Matak (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!