Vijesti / Ostalo

Kazna za markiranje - 5000 kuna

Kazna za markiranje - 5000 kuna

Roditelji čija djeca eskiviraju nastavu mogli bi to i platiti! Zbog "markiranja" svoje djece, naime, suočavaju se s mogućom kaznom i do 5.000 kuna.

Roditelji čija djeca eskiviraju nastavu mogli bi to i platiti! Zbog "markiranja" svoje djece, naime, suočavaju se s mogućom kaznom i do 5.000 kuna.

705db19d4b58a75cfc9219beebcdc65b.jpg

Na osječkom Prekršajnom sudu ove je školske godine bilo čak 30-ak prijava za taj gospodarstveni prekršaj. Kako doznajemo od Željke Ravlić-Bubalović, zamjenice predsjednice Prekršajnog suda, riječ je uglavnom o izostancima učenika koji dolaze iz nesređenih obitelji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prema Zakonu o osnovnom školstvu školovanje je obavezno, no ima slučajeva gdje roditelji ne šalju djecu u školu, odnosno učenici sami ne dolaze na nastavu da to roditelji i ne znaju. Kad se nakupi velik broj neopravdanih sati, ravnatelji obavještavaju Ured državne uprave o izostancima i potom se javljaju nama. Uglavnom je riječ o djeci koja dolaze iz nesređenih obitelji, a najčešće dolaze učenici od šestog razreda osnovne škole pa sve do završnog razreda srednje. Mi imamo mogućnost izreći samo opomenu, no to tek u slučaju kad je do izostanka došlo prvi put, dok u slučaju ponavljača izričemo kaznu - ispričala je Ravlić-Bubalović.

[span class=attention]Seks u školi: Pod nastavom u strasnom zagrljaju u ženskom WC-u[/span]

Dodala je kako se ondje rješavaju i slučajevi kada roditelji bez opravdanog razloga ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole. Da takvih slučajeva ima, potvrdila nam je dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine Zavoda za javno zdravstvo, koja kaže da odgodu ne traže samo roditelji čija su djeca rođena oko 31. ožujka, kad je granica za upis djece s navršenih šest godina, nego i roditelji starije djece. No, roditeljska odluka ne može biti samostalna, nego pitanje odgode upisa rješava i komisija te se potom pronalazi povoljno rješenje.

- Nekad se odmah primijeti da dijete ne može izdržati praćenje nastave ili ima kakvih govornih teškoća, odnosno bolest i u tom slučaju se priznaje odgoda upisa. Godina dana puno znači za dijete u toj dobi, koje se osamostali i potom dogodine redovito upiše prvi razred - zaključuje Buljan.

Traže i prijevremene upise

Dok je proteklih godina bilo dosta zahtjeva za odgodu upisa djece u prvi razred, ove godine, kako neslužbeno doznajemo u Uredu državne uprave, puno je više zahtjeva za prijevremene upise. Konkretno, do sada su zaprimljena 22 zahtjeva roditelja čija djeca nisu obveznici polaska u školu. Zaprimljeno je i desetak zahtjeva za odgodu upisa, a u slučaju da se popis učenika iz Ureda ne slaže s onima u školama, škole će kontaktirati roditelje i vidjeti zbog čega nisu upisali svoje dijete u školu. U takvim slučajevima angažira se i Centar za socijalnu skrb.

Tekst: Marija MIHELIĆ (Glas Slavonije)

  


Izdvojeno

Reci što misliš!