Vijesti / Ostalo

VIDEO: Javni radovi zapošljavaju 1600 Slavonaca

VIDEO: Javni radovi zapošljavaju 1600 Slavonaca

Hrvatska dnevno gubi stotinjak radnih mjesta, a najviše se smanjuje broj zaposlenih u proizvodnji. Jedino rješenje je, naravno, otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje proizvodnje, ali dok se taj kotač ne zakotrlja, slamka spasa su i javni radovi.

Na javnim će radovima u cijeloj zemlji biti zaposleno oko 30 tisuća ljudi, pretpostavljaju u Ministarstvu rada. Među iskazanim potrebama za 1.600 ljudi u Osječko-baranjskoj županiji je i njih 20 u osječkom Unikomu.

Rade, primjerice, na čišćenju divljih odlagališta otpada na nepristupačnim mjestima, uređuju zeleni pojas na lijevoj obali Drave i ulaze u grad.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najveće potrebe za javnim radovima iskazali su grad Đakovo, općina Darda i Našički vodovod. Desetci dugotrajno nezaposlenih osoba mogu raditi, pored spomenute komunalne djelatnosti čišćenja i uređenja, i kao vozači, asistenti osobama s invaliditetom, u školama kao pomoćnici u nastavi, u turizmu i u kulturi.

Zavod za zapošljavanje Osijek ima osigurano 15 milijuna kuna za program javnih radova i taj je novac, s obzirom na iskazane potrebe, pri izmaku. U svakom slučaju, godinu i dulje nezaposlene osobe ovo je dobra prilika ne samo za privremeno zapošljavanje, nego za promjenu vlastitoga pristupa tržištu rada.

To je, zapravo, najveća vrijednost javnih radova – motiviranje nezaposlenih za traženje radnoga mjesta!

 

Tekst i video: STV

  


Izdvojeno

Reci što misliš!