Vijesti / Ostalo

Male plastične vrećice biti će dvije, a velike tri kune

Male plastične vrećice biti će dvije, a velike tri kune

“Zabranit će se besplatno dijeljenje vrećica u trgovinama i na tržnicama”, potvrdila je jučer ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, vijest koju smo objavili u srijedu. Male, tzv. integralne vrećice, u kojima sada iz trgovina i s tržnica nosimo voće i povrće, ribu, meso, naplaćivat će se, najavljuje ministrica, najmanje dvije kune.


Kako, međutim, doznajemo u njenom ministarstvu, najmanje dvije kune koštat će sve vrećice, znači i one velike, s logotipom trgovca, koje sada plaćamo jednu kunu. Dvije kune će, naime, iznositi “porez” na vrećice, svojevrsna ekološka taksa, koja za cilj ima destimulirati potrošnju tih vrećica. Na tu taksu trgovci će, odnosno proizvođači, dodavati svoj trošak, što znači da će, primjerice, velika vrećica koja sada stoji jednu kunu, bit će tri kune.

Mala vrećica, koja proizvođača košta pet lipa, a trgovac ju kupuje za deset lipa, stajat će 2,15 kuna ili deset lipa manje ako se trgovac i dalje bude odricao svog dijela kolača. Trgovci, naime, male vrećice sada kupuju po deset kuna za sto komada i to uračunavaju u svoj trošak poslovanja, što ne znači da ubuduće male vrećice i oni neće naplaćivati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj je da tih, malih vrećica više ne bude jer su velik pritisak na okoliš. Ako je netko zagađivač, treba i platiti. Ljudi su, prije nego što su se vrećice tako raširile, koristili druge vrste vrećica i košara, vrijeme je da vratimo dobre stare navike. Nisu bili disciplinirani ni Austrijanci ni Nijemci, stvar je samo na koji način se provodi kontrola”, rekla je jučer Holy.

Njena će inspekcija, u svakom slučaju, imati puno posla jer će mnogi trgovci, nema sumnje, vrećice dijeliti besplatno ispod pulta. Hoće li se hrvatski građani ipak naviknuti na nošenje već korištenih plastičnih vrećica u kupovinu, a one velike plastične zamijeniti platnenima, pokazat će vrijeme.

[blockquote]BEZ POVRATA NAKNADE
Za razliku od pola kune, koje kao ekoporez plaćamo na ambalažu za pića, a zatim tih pola kune vratimo kad ambalažu vratimo u reciklažu, naknadu od dvije kune u slučaju vraćanja vrećice, nećemo dobivati. U svijetu se, naime, reciklira samo oko jedan posto plastičnih vrećica jer je reciklaža jako skupa, zbog čega je i cilj ministrice Holy potrošače natjerati da se od vrećica odviknu. Irska je davno uvela porez na sve vrećice, Italija ukinula male, integralne vrećice u potpunosti. “Nije problem u plastičnim vrećicama, već u onima koji ih bacaju u okoliš”, kažu u Društvu za plastiku i gumu.[/blockquote]

 


Bojana MRVOŠ PAVIĆ (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!