Vijesti / Ostalo

Jagode clery uskoro i na stolovima Šveđana i Rusa

Jagode clery uskoro i na stolovima Šveđana i Rusa

Crveni, svježi, slasni i mirisni plodovi domaće jagode "Clery" s imanja obitelji Lovinčić i Čuljak iz Starog Slatinika jedva su dočekali brodski ljubitelji ove proljetne poslastice, koji se, unatoč nešto višim cijenama, ipak odlučuju za kupnju.

"Nisu za usporedbu one iz Španjolske ili drugih zemalja. Iako su po trgovačkim centrima jeftinije i po četiri kune, ja si, kad god mogu, priuštim naše domaće, prekrasne su", kaže gospođa Manda, dok plaća 12 kuna za pola kilograma i naoko privlačnih plodova. Već dva desetljeća najveći proizvođači jagoda u Brodsko-posavskoj županiji su Petar Lovinčić i Ivan Čuljak, koji pod nasadima u Starom Slatiniku zajedno imaju oko 2,5 hektara jagoda ili oko 40.000 sadnica.

"Ova godina baš nije krenula povoljno. Najprije su napale grinje, a onda i mraz, od kojega su stradale i sadnice u plastenicima, tako da će se proizvodnja prepoloviti", kaže Petrov sin Tomislav Lovinčić, student voćarstva, koji je u proteklih desetak godina preuzeo brigu nad poslom. U prosjeku, kaže, s jednog hektara godišnje skinu 18-20 tisuća kilograma jagoda, što se značajno mijenja ovisno o tome je li suša, vlaga, razne bolesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Posla ne manjka po cijeli dan gotovo cijele godine", kaže Tomislavova majka Anka, koja povremeno prodaje jagode na brodskom "Cipeliću". "U lipnju se jagode sade, a onda dolazi plijevljenje, šišanje, zaštita od bolesti... što je puno ručnog rada, posebno kada krene berba", dodaje.

A ove godine krenula je oko 1. svibnja i potrajat će sve do sredine lipnja. Najesen dolazi manja količina kasne sorte arosa. Uključeni su svi članovi obitelji. Čuljkovi imaju sedmero djece od 3,5 do 22 godine, koji svakodnevno beru jagode, a tu je i šira obitelj, susjedi i prijatelji.

"U najvećoj sezoni platimo kojeg radnika", dodaje Tomislav. Posebno je zadovoljan osiguranim plasmanom jagoda, koje će, uz dosadašnje kupce brodskog, zagrebačkog, osječkog i riječkog područja, prvi put (preko Fragarie) završiti na stolovima u Rusiji i Švedskoj.

jagode495
[blockquote]Cijena ista već godinama

"Naše su jagode definitivno slađe, manje tretirane pesticidima i zbog toga su tražene. A i cijena je povoljna. Ista je nekoliko posljednjih godina, iako je u međuvremenu gnojivo poskupilo sto posto, kao i sredstva zaštite", kaže Tomislav, koji, unatoč velikoj konkurenciji, namjerava zajedno s Čuljkovima i dalje širiti površinu pod jagodama.[/blockquote]


Tekst: Marija RADOŠEVIĆ (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!