Vijesti / Ostalo

VIDEO; Godine idu, bol ne prestaje

VIDEO; Godine idu, bol ne prestaje

Kao i prije 19 godina tužna kolona jutros je krenula iz kruga opće bolnice u Vukovaru put zloglasne Ovčare. Tada je to nažalost za većinu sudionika bio križni put bez povratka, a danas put ponosa i sjećanja na žrtvu Vukovara i njegove branitelje.

Na čelu kolone sjećanja i ove su godine bili roditelji i članovi obitelji zarobljenih, nasilno odvedenih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila. Samo s područja Vukovara u evidenciji nestalih još uvijek se vodi 350 osoba.

Na obilježavanje 19.-te obljetnice stradanja, koja se ove godine održava pod motom Vukovar – pobjednik jer je žrtva, pristigli su mnogi. U koloni sjećanja vukovarskim ulicama, putem do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, okupilo se gotovo 20 tisuća građana iz svih hrvatskih krajeva.

U srpskoj agresiji na Vukovar ubijeno je više od 1600 osoba, a  ranjeno više od 2 i pol tisuće. U koncentracijske logore odvezeno ih je 10-tak tisuća, a prognano čak 22 tisuće.
Vukovar nije branio samo sebe, nego i Hrvatsku, i da nije bilo branitelja Vukovara, koji su slomili kralježnicu jugovojsci, ne bi bilo ni Hrvatske, čulo se i ove godine u Vukovaru, gradu heroju, kojeg se, rečeno je, ne bismo smjeli sjećati samo u povodu ovakvih obljetnica.

Korak po korak, kolona je oko podneva stigla do Memorijalnog groblja gdje su, kod spomen obilježja, državna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u čast onima koji su dali živote u obrani svoje Domovine. U ime legendarne 204-te vukovarske brigade vijence je položio i svijeće zapalio njezini ratni zapovjednk, a iza njega i izaslanstva Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predstavnici hrvatskih županija i gradova.

Na grobove branitelja i civila položene su crvene ruže.
Molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki  Marin Srakić, a misu zadušnicu za sve poginule i nestale splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

VIDEO:
{youtube}yD6MeQkfXk8{/youtube}

TEKST: J.Dubrović, www.stv.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!