Vijesti / Ostalo

Potrošačka košarica: Osječani najviše osjetili poskupljenje

Potrošačka košarica: Osječani najviše osjetili poskupljenje

S novom stopom PDV-a košarica u Vukovaru najjeftinija, poskupljenje najviše osjetili Osječani

Sa stopom PDV-a od 25 posto, čije se povećanje u travnju odrazilo i na pristigle račune za režije, u Osijeku je, u odnosu na ožujak, mjesečna potrošačka košarica za tročlanu obitelj poskupjela za čak 464 kune, dok je Varaždin i dalje najskuplji hrvatski grad.

kune495

Prema trećem po redu ovakvom istraživanju cijena potrošačke košarice, koje je tvrtka Stratego PR, provela tijekom travnja u deset hrvatskih gradova, značajnijih oscilacija u ukupnom poretku gradova u odnosu na mjesec ožujak nema, osim što se, umjesto Slavonskog Broda, Vukovar smjestio na začelje liste, s košaricom za koju mjesečno valja izdvojiti 3.221,48 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No nova stopa PDV-a donijela je očekivana poskupljenja u odnosu na veljaču, kada je iznosila 23 posto, u glavnom je gradu novi 25-postotni PDV donio poskupljenje ukupnih troškova u iznosu do gotovo 500 kuna, kao i u Osijeku i Puli, dok je život tročlane splitske obitelji poskupio za 400-tinjak kuna. Riječani su najmanje osjetili poskupljenje, razlika između košarice iz veljače i nove iz travnja je svega 200 kuna, dok je dubrovačka košarica za oko 250 kuna skuplja nego sa 23-postotnim PDV-om.

U travanjskom istraživanju u posebnom fokusu bili su troškovi režija, budući da je povećana stopa PDV-a na potrošačke artikle primijenjena još prošlog mjeseca pa u travanjskom istraživanju tu nije bilo značajnijih promjena u odnosu na ožujak. U kategoriji režija Zagreb je ostao najskuplji hrvatski grad pa tako u travnju tročlana zagrebačka obitelj u stanu od 50 četvornih metara za komunalnu naknadu, naknadu za odvoz smeća i vodu morala izdvojiti 506,35 kuna, što je za čak 171 kunu više nego u ožujku! Zahvaljujući načinu formiranja cijene vode, troškovi režija u nekim su se gradovima i smanjili, pa su u inače najskupljem Varaždinu, režije najviše pojeftinile – za čak 114 kuna.

kosarica
KLIK na sliku za veći prikaz

Prehrambeni artikli u Zadru su ne samo najjeftiniji, već je tu zabilježeno i najznačajnije pojeftinjenje u odnosu na ožujak – čak 455 kuna. Zanimljivo je pritom da je cjelokupna potrošačka košarica u odnosu na ožujak u svim gradovima skuplja, ali da je najmanje poskupjela u Dubrovniku, svega 28 kuna, što je gotovo dvostruko manje poskupljenje od onoga u ukupno najjeftinijem Vukovaru. Kulturni sadržaji i financijski su najpristupačniji Riječanima, koji će za dva obiteljska posjeta kinu, jednu kazališnu predstavu i članarinu u knjižnici izdvojiti mjesečno 294 kune, što je za pedesetak kuna više nego u ožujku i veljači, kada je Rijeka u ovoj kategoriji bila najskuplji grad.

Iako su cijene voća u Slavonskom Brodu najviše, ukupna cijena mjesečnih zaliha voća i povrća s tržnice u tom je gradu, unatoč poskupljenju od oko 50 kuna u odnosu na ožujak, i dalje najniža i iznosi 293 kune, dok je higijenska košarica najjeftinija u Zagrebu, i to za oko 150 kuna u odnosu na Varaždin koji je i u toj kategoriji najskuplji grad.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!