Vijesti / Ostalo

Obilježavanje godišnjice osnivanja Treće gardijske brigade “Kune”

Obilježavanje godišnjice osnivanja Treće gardijske brigade “Kune”

Sljedeći vikend, u subotu i nedjelju, dvije udruge organiziraju obilježavanje godišnjice osnivanja 3. gardijske brigade "Kune".

Sljedeći vikend, u subotu i nedjelju, dvije udruge organiziraju obilježavanje godišnjice osnivanja 3. gardijske brigade "Kune".

kune495

"Poštujući činjenicu da je nedjelja dan za obitelj i vjeru, u Udruzi ratnih veterana 3a brigade ZNG Kune odlučili su kako će ovogodišnje obilježavanje dana osnutka svoje postrojbe održati dan ranije, u subotu, 28. travnja", kaže Željko Vrselja, tajnik Udruge. Proslava će početi misom zadušnicom kod kapelice Vila uz zgradu Doma hrvatske vojske (9.30 sati). U 11 sati je otkrivanje i posveta spomen-ploča palim borcima brigade, a nazočnima će se tom prigodom obratiti i Ivan Petrinović, prvi zapovjednik brigade. Potom se svečanost seli u dvoranu Doma HV-a, za 12 sati najavljeno je premijerno prikazivanje filma "Od Vukovara do Maslenice", o sudjelovanju 3. gardijske u Domovinskom ratu. Na premijeri se očekuju i članovi obitelji Tuđman, Šušak i Basarac, kojima će biti uručene zahvalnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udruga veterana 3. gardijske brigade "Kune" 29. travnja organizira obilježavanje godišnjice osnivanja brigade. Program počinje u nedjelju, u 9 sati, okupljanjem na Trgu Ante Starčevića. S toga mjesta kreće mimohod gradskim ulicama do kapelice Kraljice mira na lijevoj dravskoj obali, gdje će se polaganjem vjenaca i svetom misom odati počast svim poginulim pripadnicima brigade, ali i svim ostalim braniteljima koji su poginuli u Domovinskom ratu.

"Ovim činom želimo najiskrenije izraziti zahvalnost našim suborcima i njihovim obiteljima koji su se žrtvovali za slobodu naše domovine", kaže predsjednik ove udruge Saša Malčić. Veterani i njihovi prijatelji potom će se uputiti prema Domu kulture u Bilju, gdje će uz prigodan program biti i prikazan dokumentarni film o 3. gardijskoj brigadi snimljen u produkciji HRT-a.
[blockquote]369 poginulih

Treća gardijska brigada "Kune", jedna od četiri najeletnije hrvatske brigade, osnovana je u Vinkovcima, 29. travnja 1991. godine. Svoj doprinos očuvanju suvereniteta Hrvatske na gotovo svim bojišnicama u državi. Poginulo je 369, ranjeno je 1.088, a nestalima se još uvijek smatra 15 pripadnika brigade. U aktivnom sastavu do sada je imala više od 9.500 pripadnika, a brigada je danas inkorporirana u sastav 3. gardijske oklopno-mehanizirane brigade.[/blockquote]


Tekst: D.Ku./M.Mi. (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!