Vijesti / Ostalo

Trgovci: Poskupljenja su neizbježna

Trgovci: Poskupljenja su neizbježna

Hrvatska već sada plaća jedan od najviših poreza na dodanu vrijednost u Europi, no ponovno podizanje PDV-a, na stopu od 25 pa čak i, kako se neslužbeno najavljuje, 26 posto, za nas je trenutačno jedino rješenje - smatra prof.dr. Božidar Jelčić, vodeći hrvatski stručnjak za financijsko pravo i porezni sustav, koji podizanje PDV-a u stručnim časopisima predlaže već duže vrijeme.

"PDV treba, nažalost, povećati, jer je u funkciji financijskih rashoda. Mi smo država koja je bila u ratu i imamo mnogobrojne, specifične fiksne rashode. Od svih zala koja mogu pomoći u financiranju tih rashoda, podizanje PDV-a najmanje je loše. Nema dobrog rješenja s kojim će svi biti zadovoljni, nego samo, poput povećanja PDV-a, najmanje loše rješenje", ističe prof. Jelčić.

Sindikatima, koji su najavu povećanja PDV-a komentirali riječima kako Vlada nema snage jače udariti po kapitalu, profesor odgovara kako bi povećanje ili uvođenje nekih drugih poreza Hrvatskoj donijelo samo nekoliko stotina milijuna kuna, viši PDV će nam brzo donositi više milijardi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Administrativne uštede, kao i dovođenje velikih investicija, svakako donose novac, no dugoročno, kroz više godina. Da bi se ova situacija brzo, međutim, prebrodila, pomoć nam može biti samo povećanje PDV-a, koje treba vremenski limitirati", napominje Jelčić.

Trgovci, s druge strane, za sada ne žele službeno istupati sa svojim komentarima, jer ni povećanje PDV-a, kažu, nije još službeno najavljeno. Neslužbeno, međutim, odgovaraju kako, za razliku od posljednjeg podizanja PDV-a s 22 na 23 posto, ovaj put više neće moći robu zadržati na postojećim cijenama.

Poskupljenje će, najavljuju, biti nužno, no teško je reći koliko će ono iznositi. I dok prof. Jelčić napominje kako trgovci mogu snižavati svoje marže, što potvrđuje i velik broj njihovih akcijskih prodaja i sniženja, trgovci neslužbeno poručuju kako su im prosječne marže vrlo niske, niže od onih u okruženju, i prostora za održavanje postojećih cijena u slučaju podizanja PDV-a više nemaju.

Ne zadrže li trgovci postojeće cijene na štetu svojih marži, građanima će se i opet, posebice onima koji žive blizu granice, isplatiti šoping u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj ili Austriji, pogotovo u BiH ili Srbiji.  U gotovo svim EU državama PDV na hranu je manji od opće stope, dok o kupovnoj moći ne treba posebno niti govoriti. Austrijski je BDP po glavi stanovnika, primjerice, za 26 posto veći od prosjeka EU-27, talijanski se kreće oko EU prosjeka, slovenski je manji za 15, a hrvatski za gotovo 40 posto.

[blockquote]Skuplja većina artikala
Prema analizi portala www.supermarketi.info, na kojem su cijene u prosincu 2011. usporedili s cijenama iz prosinca 2010., od 52 promatrana artikla njih 37 je poskupjelo. Najviše su, pritom, poskupjele osnovne živežne namirnice, brašno, primjerice, do 25 posto, bijeli šećer i više od 30 posto, mlijeko je u godini dana poskupjelo za oko 15 posto, jogurti za deset, a meso za deset do 18 posto. Suncokretovo je ulje prosječno skuplje za devet posto, a margarin za 14 posto. Pojeftinilo je, međutim, povrće, osim mrkve, koja je poskupjela za čak 56 posto.[/blockquote]

GRAĐANI O NAJAVI POVEĆANJA PDV-a:

Tomislav DRINUŠIĆ: "Kakvo je stanje u državi, nije to ni čudo, ali sve ovisi o Vladi. Mislim da su takvi potezi, s obzirom na trenutačnu situaciju, nužni. Sigurno je da će biti teže, pogotovo sirotinji, na koju će se to najviše odraziti."

Marija KRAČUNOV: "Vidjet ćemo kako će se to odraditi, a ako se za osnovne namirnice PDV bude spuštao, a podizao samo za luksuz, onda je to dobro. Mora se čuvati sirotinju, a podizati samo poreze na skupu i luksuznu robu."

Ružica PEPIĆ: "Ako se PDV bude podizao za osnovne namirnice, to sigurno nije dobro. Jasno je da su građani protiv podizanja PDV-a, ali s obzirom na krizu nešto se mora poduzeti. Treba čuvati najsiromašnije, to je važno."

Mile BARIĆ: "To je katastrofa za našu zemlju. PDV bi trebao biti 15, a ne 25 ili 26 posto. Cijene će otići gore i sigurno je da će biti teže živjeti. Od nove vlasti ipak očekujem određene pozitivne pomake, zato je izabrana."


Bojana MRVOŠ PAVIĆ (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!