Vijesti / Ostalo

Prvi test moćnog slavonskog lobija bit će - državni proračun

Prvi test moćnog slavonskog lobija bit će - državni proračun

I dok su saborski zastupnici iz Istre, njih 11, nekoliko dana prije konstituiranja novog Sabora najavili kako će se žestoko zalagati za još snažniju regionalizaciju Hrvatske, od slavonskih zastupnika u Saboru za sada nema sličnih najava.

Poznato je, naime, kako istarski zastupnici bez obzira na stranačku pripadnost i politička uvjerenje često promoviraju interese svoje regije, pri čemu su posljednjih godina znali nerijetko biti i prilično jedinstveni, bez obzira na to jesu li članovi IDS-a, SDP-a ili čak HDZ-a, Slavonija do sada nije imala prevelike koristi od čak 28 saborskih zastupnika, koliko ih dolazi iz IV. I V. izborne jedinice.

No, to bi se u idućim godinama moglo i promijeniti jer će najnerazvijeniji dio Hrvatske u vladi Zorana Milanovića imati tri ministra. Brođanin Tihomir Jakovina, koji će voditi poljoprivredu, Osječanin Ivan Vrdoljak, koji će se brinuti o graditeljstvu, te Vukovarac Predrag Matić, koji će skrbiti o braniteljima - imat će veliku podršku iz saborskih klupa u, čini se, nikad utjecajnijem i glasnijem slavonskom lobiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šef nove vladajuće parlamentarne većine je također Slavonac, Brođanin Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a. Uz njega, vladajući iz Slavonije imaju još 12 zastupnika - 10 SDP-ovaca, jednog HNS-ovca i jednu HSU-ovku.

Svaki projekt važan za Slavoniju i njene građane definitivno će imati i glasnu podršku nikad brojnijih HDSSB-ovaca (Dinka Burića, Ivana Drmića, Zorana Vinkovića, Igora Češeka, Bore Grubišića i Dražena Đurovića), a možda konačno i HDZ-ovi zastupnici sada kada su u oporbi shvate koja je njihova baza i koji su interesi njihovih birača.

Prvi test slavonski lobi mogao bi imati za mjesec i pol - prilikom donošenja novog državnog proračuna.

[blockquote]NAJBROJNIJI OSJEČANI

Zanimljivo je kako je od deset HDZ-ovaca izabranih u Slavoniji i Baranji najviše stanovnika Zagreba (Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i Zvonko Milas), a od svih 28, koliko će ih biti u saborskim klupama, najzastupljeniji su Osječani (Ivan Vrdoljak, Biljana Borzan, Domagoj Hajduković, Josip Salapić) i Đakovčani (Ivan Drmić, Zoran Vinković, Damir Tomić, a stiže i Ivica Mandić kao zamjena za Vrdoljaka), u stopu ih slijede Brođani (Boro Grubišić, Dražen Đurović, Tihomir Jakovina), a među zastupnicima je samo jedan Vukovarac (Željko Sabo).[/blockquote]

Tekst: D.Boroš (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!