Vijesti / Ostalo

VIDEO: Kontinetalna lavanda u rangu sa hvarskom

VIDEO: Kontinetalna lavanda u rangu sa hvarskom

Lavanda oduvijek voli toplinu juga, no već neko vrijeme ova mirisna biljka uspješno je pustila korjenje i u slavonskoj ravnici.

Potvrđuje to i primjer Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Nesek koji se već sedmu godinu bavi uzgojem lavande u Bizovcu. Svoje su proizvode od ljubičastog cvijeta predstavili jučer na osječkoj tržnici u sklopu tradicionalnog Zelenog četvrtka.

Njezin miris donosi smirenje, njezina eterična ulja blagotvorno djeluju na naše zdravlje, njeguju kožu, osvježavaju prostor, a cvjetovi se sve češće koriste i u kuhinji. Mogućnosti lavande su raznolike što su uvidjeli i u OPG-u Nesek te se odlučili na uzgoj i preradu lavande, ali i izradu gotovih proizvoda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je možda najpoznatija ona hvarska, sve se više priča i o slavonskoj lavandi. Uzgajivači su sve brojniji, jer ova ljubičasta mirisna biljka može izdržati temeprature i do minus 25 Celzijevih stupnjeva.

Osim što su mogli uživati u njenom mirisu i jedinstvenoj boji, posjetitelji gornjogradske tržnice lavadnu su mogli i kušati i to u ukusnom čaju. Pravo rješenje za ove hladne zimske dane.

Više saznajte u video prilogu.

 

{youtube}A6E9jY0wqBM{/youtube}

Tekst i video: STV

  


Izdvojeno

Reci što misliš!