Vijesti / Ostalo

Božićnici se nada 47 posto zaposlenih

Božićnici se nada 47 posto zaposlenih

Kakve su navike poslodavaca u isplati božićnica nastojao je saznati portal MojPosao u istraživanju provedenom u studenome ove godine na uzorku od 500 ispitanika.

Stav ispitanika o dobivanju božićnica je manje pesimističan nego prošle godine. Nešto manje od polovine ispitanika (47 %) očekuje božićnicu, što je porast od četiri posto u odnosu na rezultate istraživanja o božićnicama iz 2010.godine. Kao i prošle godine, većina priželjkuje novac (81 %) i to u prosječnom iznosu od 1.423 kune. [inset side=right]1.423 kune je prosječni priželjkivani iznos božićnice[/inset]

Očekivani iznos smanjio se za 149 kuna, odnosno devet posto u odnosu na proteklu godinu. Novčani bon očekuje isti broj ispitanika kao i lani, njih 30 posto, dok su poklon-paketi najmanje priželjkivan dar, kojem se nada dvostruko manje ispitanika u odnosu na prošlu godinu (4 posto). Blagdanskoj naknadi najviše se nadaju ispitanici zaposleni u stranim institucijama i u državnim tvrtkama (65 posto).

Najmanja očekivanja imaju zaposlenici u domaćim privatnim tvrtkama (39 posto ih očekuje božićnicu). U vrijeme gospodarske krize privatne tvrtke smanjile su isplatu božićnica, dok zaposleni u javnom sektoru pod zaštitom kolektivnog ugovora, božićnicu i dalje dobivaju. Kada je riječ o isplati božićnica, zaposleni u tvrtkama ili institucijama s više od 200 djelatnika više se nadaju božićnici nego ispitanici iz malih tvrtki. Božićnicu i ove godine najviše očekuju ispitanici iz Dalmacije, njih 59 posto, dok pesimisti ostaju stanovnici središnje Hrvatske (33 posto) te Zagreba i okolice (44 posto).


TEKST: (I.K.S.) Glas Slavonije 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!