Vijesti / Ostalo

VIDEO: Opasnosti u sezoni grijanja

VIDEO: Opasnosti u sezoni grijanja

Jučer je, klimatološki, počela zima, što znači da su pred nama još hladniji dani u kojima ćemo se još više grijati. A grijanja nema bez energije i njezina sagorijevanja, pri čemu se stvara - ugljični monoksid.

To je podmukao plin, bez boje, okusa i mirisa i njegovu prisutnost u prostoriji ne primjećujemo.

Ako već do sada niste, poduzmite sve što možete kako biste zaštitili sebe i svoje ukućane!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sezoni grijanja događaju se nesretni slučajevi zbog trovanja ugljičnim monoksidom i zbog gušenja uslijed nedostatka kisika. Bez obzira na vrstu goriva, neodržavanje uređaja, dimnjaka i instalacija može biti pogubno za ukućane. Jer, neispravno sagorijevanje stvara opasni ugljični monoksid.

Primjerice, dođemo kući i nakon 15-ak minuta svladava nas umor, peckaju oči, grebe grlo... To je dovoljno za sumnju da je u prostoriji povećana koncentracija ugljičnoga monoksida, koji, izlažemo li mu se dugo, stvara teške posljedice za zdravlje. Opet, osjetimo li u prostoriji plin, koji je obojan mirisom...

Pravne osobe imaju zakonsku obvezu održavati instalacije, no za fizičke je zakonski to vrlo teško propisati, jer je to već zadiranje u privatnu imovinu. Na žalost, rijetki shvaćaju važnost redovitoga pregledavanja instalacija, uređaja i dimnjaka.

VIDEO:

Tekst/video: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!