Vijesti / Ostalo

Blokiran račun Uljare Čepin, radnici prijete prosvjedom

Blokiran račun Uljare Čepin, radnici prijete prosvjedom

Jedini proizvođač jestivog ulja u Hrvatskoj, Tvornica ulja Čepin i njeni radnici prolaze najteže razdoblje do sada.  Upitna je isplata plaća, proizvodnja, ali i opstojnost tvrtke.

Naime, Zagrebačka banka 20. listopada blokirala je račun tvornice za iznos dospjelih obveza u visini od 73,1 milijun kuna što je u potpunosti blokiralo daljnje poslovanje društva,  a time i daljnju isplatu plaća radnicima.

Pomoći može jedino država koja je većinski vlasnik Tvornice ulja Čepin, a na apel radnika tvornice do sada nisu reagirali. No, reagirat će radnici!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Krećemo u borbu za spas naše tvornice – poručili su danas predstavnici sindikata i radničkoga vijeća u Tvornici ulja Čepin. Posla ima, uslužna prerada dogovorena je do ožujka iduće godine i radnici rade u tri smjene, ali pitanje je do kada. Jer Zagrebačka banka blokirala je račun tvornice i upitna je proizvodnja ako se isključi struja i plin, kao i plaće radnika.

Predstavnici sindikata bili su u Zagrebu s prijedlogom da 90 dana odblokiraju račun, no s bankom dogovora nije bilo.

Podsjećamo, agonija uljare traje već godinu dana kada su krenuli u borbu za transparentnu privatizaciju koja do dana današnjega nije provedena.
 
Od lipnja ove godine, naime, uljara je u većinskom vlasništvu države koja je u rujnu raspisala natječaj za privatizaciju, a na kojega se nitko nije javio.

U međuvremenu, banka je blokirala i račun trvtke.

Tvornica ulja Čepin mora biti prioritet broj jedan novoj vlasti, poručio je Orešković jer bez države kao većinskoga vlasnika tvornica ulja se ne može privatizirati, a za privatizaciju moraju se promjeniti uvjeti u natječaju. Radnici su sada u pat poziciji no odlučni boriti se za svoja radna mjesta i opstojnost jedine tvornice za preradu ulja u Hrvatskoj.

VIDEO:

Tekst/video: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!