Vijesti / Ostalo

Hitna pomoć: 45 timova u OBŽ za svaki hitni slučaj

Hitna pomoć: 45 timova u OBŽ za svaki hitni slučaj

Hitna pomoć u Osječko-baranjskoj županiji u skoro vrijeme doživjeti će potpunu transformaciju. Srećom ona neće biti na štetu bolesnika.

hitna pomoc 400Dva smrtna slučaja nakon reforme Hitne medicinske pomoći, jedan u Umagu gdje medicinska sestra nije znala pružiti adekvatnu pomoć pacijentici, te drugi na Krku, gdje je stariji muškarac preminuo ispred zaključanih vrata Hitne, bile su dovoljan okidač za uzbunu. Hoće li reforma doista unijeti strah među građanima upitali smo u osječkoj Hitnoj medicinskoj pomoći gdje se ubrzo očekuje upis promjene naziva i djelatnosti ustanove u sudski registar nadležnog Trgovačkog suda, a čemu mora prethoditi Skupština Županije. U prijevodu, Osječko-baranjska županija uskoro će dobiti svoju reograniziranu Hitnu pomoć, a tek su imovinsko-pravni odnosi usporili proces. Naime, nakon što uslijedi prijenos vlasništva KBC-a Osijek i grada Osijeka i ostala pravna pitanja nad objektima ustanove za Hitnu pomoć dobit ćemo tim 1 i tim 2. Što to konkretno znači, pojasnio je voditelj HMP-a Osijek, dr. Blaženko Vinković.

- Tim 1 sastoji se od liječnika, vozača i medicinske sestre, dok je tim 2 bez liječnika. Mogu reći da nismo ništa niti izgubili niti dobili, jer su liječnici samo predistribuirani. Konkretno, poziv sa sela i poziv iz grada značit će isto. Pacijent će dobiti istovjetnu pomoć, uz iznimku da primjerice, onaj tko je iz Erduta dobit će pomoć nešto kasnije nego onaj iz Osijeka, a tako je bilo i do sada - pojašnjava dr. Vinković. No, zove li, primjerice, pacijent iz Normanaca, bliža Hitna, ona iz Našica, preuzet će pacijenta, što će za njega značiti isto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brojčano gledano, prema mreži hitne medicine za područje Osječko-baranjske županije predviđeno je 40 timova 1 i pet timova 2. Timovi 2 predviđeni su za Ispostavu Đakovo, pri čemu bi dosadašnja druga ekipa tima 1 bila zamijenjena timom 2. Točnije, Đakovo ostaje bez jednog tima s liječnikom, no prema izjavama naših sugovornika, preraspodjela timova moguća je u svakom trenutku pa odluka o određenom broju timova na određenim punktovima nije i konačna. Za sada, i to na temelju Ugovora zaključenog s HZZO-om do 31. prosinca 2012. imamo i 22 tima sanitetskog prijevoza te pet timova prijavno-dojavne jedinice na šest punktova: Osijek, Đakovo, Beli Manastir, Valpovo, Našice i Donji Miholjac.

- Upravo je to razlog zbog čega ni oni u gradu ni oni na selu ne moraju strahovati od toga da neće dobiti adekvatnu pomoć. Mi smo, uvjetno rečeno, kockasta Županija, odlično prometno povezana, što ne bi trebalo prouzročiti nikakve poteškoće - zaključuje dr. Vinković.

 

Osječka-baranjska Hitna u brojkama

 

44 liječnika
40 timova 1
5 timova 2
22 tima sanitetskog prijevoza
5 timova prijavno-dojavne jedinice

Tekst: M. Mihelić (Glas Slavonije)

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!