Vijesti / Ostalo

Ravnatelji krše Ustav dopuste li učenicima da dežuraju u školi

Ravnatelji krše Ustav dopuste li učenicima da dežuraju u školi

Fizički obračuni, odgovornost za druge učenike, ali i eksploatacija maloljetnika za rad - sve to utječe na činjenicu da je sve više škola koje su iz prakse izbacile dežurstva učenika.

Štoviše, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, učenik je dužan boraviti na nastavi, prema Ustavu RH osnovnoškolsko obrazovanje je besplatno i obvezno, a prema Zakonu o radu maloljetnik ne treba raditi ni za koga!

Sve to rečeno je na seminaru ravnatelja osnovnih škola održanom u Zagrebu gdje su, nakon što su dobili savjete u vezi s dežurstvima, brojni ravnatelji umjesto učenika na dežurstva postavili spremačice, kuharice i domare. Takva praksa je i u OŠ Antunovac, a ravnatelj Tomislav Duk kaže kako je na seminaru pojašnjeno da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa neće mijenjati praksu i intervenirati sve do eventualne žalbe roditelja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naravno da nam je bilo nezgodno organizirati domara, nastavnike, kuharicu i ostalo osoblje budući da moraju prekidati posao i voditi računa o tome kad trebaju zvoniti, odnosno prekidati svoje aktivnosti kako bi ispoštovali školsku satnicu. Ipak smo se uspjeli organizirati i više nemamo učenike na vratima, doslovno se snalazimo kako znamo i umijemo. Bilo bi dobro da imamo zaštitara, no to bi škole previše koštalo”, zaključuje Duk.

Zanimljivo je što ni roditelji, kaže Duk, ne mogu dati svoju suglasnost za dežurstvo jer bi na taj način kršili zakon. Da dežurstvo koje je ranije bilo čast i ponos svakog učenika više nije ono što je bilo potvrđuje i činjenica da je na moguće posljedice dežurstva reagirala i pravobraniteljica za djecu te MZOŠ, koji su za sada dali preporuke, no ne i uvjetovali izmjenu kod onih škola gdje će stranke još uvijek dočekati učenici. U Osijeku ih je sve manje, a s obzirom na ovaj globalni problem, čini se da će školsko zvono uskoro stiskati svatko, samo ne učenik te škole.

[blockquote]Tko bi odgovarao za nesreću?
Zakonski propisi utjecali su na to da damo preporuke i savjete ravnateljima - pojašnjava Mario Rogač, viši savjetnik za ravnatelje u osnovnim školama Agencije za odgoj i obrazovanje. Može se dogoditi, pojašnjava, da pijanac uđe u školu, odnosno da učenik osmog protrči kraj dežurnog iz petog razreda koji ga ne može zaustaviti, iziđe na ulicu i pregazi ga auto. U tom slučaju dežurni učenik odgovoran je što ga je pustio izvan škole pa umjesto učenika bi mogli, kaže, dežurati asistenti, volonteri... Ravnatelji, dodaje Rogač, nemaju pravo tražiti dežurstvo učenika.[/blockquote]

Marija MIHELIĆ (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!