Vijesti / Ostalo

Još najmanje 10 godina živjeti ćemo okruženi minskim poljima

Još najmanje 10 godina živjeti ćemo okruženi minskim poljima

Osječko-baranjska županija je, nakon Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, treća u Hrvatskoj po zagađenosti minama s preostalih još 138,9 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora!

Prema najavama stručnjaka, neće, kao ni ostatak Hrvatske, biti razminirana do planirane 2019. godine. Potvrđuje to i Đurđa Adlešič, ravnateljica Zaklade "Hrvatska bez mina", koja kao najveću prepreku za potpuno uklanjanje mina ističe – nedostatak novca.

"Odredbe Ottawske konvencije obvezuju nas da Hrvatsku razminiramo do 2019. godine. S obzirom na to da smo do sada iz državnog proračuna potrošili oko četiri milijarde kuna za tu svrhu, taj plan nije realan ako se ne promijeni model financiranja. Naime, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja gotovo u 60-postotnom dijelu razminiranje plaća izravno iz proračuna, a imamo samo 15 posto donacija. Prema našim procjenama, do sada smo za razminiranje utrošili gotovo četiri milijarde kuna, a potrebno nam je još toliko", navodi ona.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Premda je, kako kaže, "očito da ćemo s minama ući u Europsku uniju", smatra kako nije sve tako crno.

"Vjerujem da ćemo u iduće tri-četiri godine uspjeti razminirati dio koji je posebno značajan za život poljoprivrednog stanovništva Hrvatske, dakle - polja i šume. Budući da oni u okolici Osijeka, odnosno Osječkoj županiji, čine većinu minski zagađenog zemljišta, sigurnost stanovništva bila bi znatno povećana. Za usporedbu, početkom ove godine u Osječkoj županiji bilo je 153,8 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a sada ga je 138,9. Posao ide sporo, ali ide", dodaje.

Međutim, mnogo je alarmantnije što su u proteklih 20 godina u Osječkoj županiji zabilježene 223 žrtve, od kojih je 38 osoba smrtno stradalo, 121 osoba zadobila je teže, a 60 lakše tjelesne ozljede.

"U cijeloj Hrvatskoj do sada su 504 osobe smrtno stradale od mina. Većina njih nije ozbiljno shvaćala ploče s upozorenjima na opasnosti od mina, a to su uglavnom poljoprivrednici i lovci. Stoga ćemo, osim u razminiranje, ulagati i u pojačanu edukaciju. Članovi Crvenog križa i umirovljeni specijalni policajci početkom prosinca krenut će po manjim mjestima gdje je minski sumnjiv prostor, a živi stanovništvo. Cilj nam je da više nemamo poginulih od mina", zaključuje Adlešič.

38 osoba smrtno je stradalo od mina u Osječko-baranjskoj županiji
139 još je kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora u Osječkoj županiji

Početkom 2011. u županiji je bilo je 153,8 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, sada ga je 138,9. Posao ide sporo, ali ide.

[blockquote]MIJENJATI ZAKON
Kako bi pokušali ubrzati razminiranje, ističe Adlešič, Zakladi i ostalim nadležnima plan je mijenjati i zakone, u prvom redu Zakon o poljoprivrednom zemljištu, što je posebno zanimljivo za stanovnike Osijeka i okolice. "Prihvaćanje našeg prijedloga omogućilo bi da se tvrtka, koja odluči razminirati neko zemljište i učini to u dvije godine, može dobiti to zemljište na koncesiju do 40 godina. Inače, to je zemljište koje je idealno za proizvodnju jer ono punih 20 godina, od Domovinskog rata, nije tretirano pesticidima i drugim preparatima", navodi ona.[/blockquote]

T. Levak (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!