Vijesti / Ostalo

Revitaliziraju tvrđavu Zidine

Revitaliziraju tvrđavu Zidine

Povijesni lokalitet Zidine - stari grad - utvrda Kolođvar trebao bi biti uređen kroz projekt Općine Antunovac u suradnji s Čepinom.


Naime, u pripremi je projekt revitalizacije tog povijesnog lokaliteta, takozvanih Zidina, povijesnog spomenika iz 1258. godine koji se nalazi na području katastarskih čestica Čepin i Ivanovac. Taj je lokalitet, odnosno kameni ostatci pod zaštitom, u svojstvu spomenika kulture.

- U pripremi je prijedlog revitalizacije i restauracije Utvrde Kolođvar i okolnog područja na kojem bi se trebali pojaviti dodatni sadržaji. Prevdiđa se naime, edukativno-turistički perivoj, šetnica, izletište sa sjenicama i roštiljima, dječja igrališta, mobilne pozornice za održavanje koncerata i drugih manifestacija, teren za sport i igru te parkiralište, navode u Općini Antunovac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Spomenimo da je na toj lokaciji poprilično posebice živo u proljeće i ljeti kada se okupljaju stanovnici okolnih i udaljenijih mjesta. To je mjesto "rezervirano" za izletnike i proslave Međunarodnog dana rada, koncerte, za kampiranje, a u blizini je i ribička oaza jednog od čepinskih ribolovnih društva koje je mnogo uložilo u uređenje obližnjeg bajera i prostora. Svrha projekta je unapređivanje lokalne zajednice aktiviranjem povijesnog identiteta u sadašnjosti, obogaćivanje lokane turističke ponude i prenošenje kulturnih vrijednosti u budućnost.

[blockquote]TRENKOVO ZLATO

O zaboravljenome gradu kruži legenda da se za punog Mjeseca može čuti siktanje zmija i sablastan smijeh, a često i krik od kojega se svim živim bićima ledi krv u žilama. Pučkaj predaja govori da je navodno Filip Korođ pobjegao s Kolođvara, jer su ga opsjedale močvarne zmije. On je navodno zazidao svoju kćer u zmijsku kulu da mu čuva blago, koje nije mogao ponijeti, a ona se pretvorila u poludjevojku-poluzmiju koja je pjesmama dozivala djecu i gušila ih dugom kosom te proždirala. Jedna od legendi govori i da je barun Franjo Trenk zlato pohranio u zmijsku kulu gdje se možda i danas krije.[/blockquote]

TEKST: D.Pejić (Glas Slavonije
FOTO: zrno.wordpress.com  


Izdvojeno

Reci što misliš!