Vijesti / Ostalo

Udovica Kemenji: Nitko nije odgovarao za zločine u Dalju

Udovica Kemenji: Nitko nije odgovarao za zločine u Dalju

Tako je bilo iznova ispred spomen-ploče poginulima uz zgradu Policijske postaje u Dalju, u ulici nazvanoj po poginulom redarstveniku Josipu Glibušiću, kada je okupljeno mnoštvo svečano obilježilo tužnu obljetnicu. U crkvi sv. Josipa, u Dalju, zadušnicu za poginule predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

- Na ovoj spomen-ploči zauvijek su zapisana imena kao znak zahvale hrvatskog naroda za žrtvu koju su dali, ali i kao spomen na posljedice agresije. PU osječko-baranjska do danas je protiv svih za koje je utvrdila da su sudjelovali u ovom zločinu podnijela kaznene prijave za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnih zarobljenika, oružanu pobunu, terorističke djelatnosti... Dok i posljedni zločinac ne bude doveden pred lice pravde, mi ćemo i dalje tražiti istinu, kazao je Željko Prša, načelnik PU osječko-baranjske. Osječko-baranjski dr. župan Vladimir Šišljagić, naglasio je kako je riječ o zločinu koji još uvijek traži istinu, pravdu i osudu!

“Napad na PP Dalj označio je početak otvorene agresije na RH, etničko čišćenje Hrvata i ostalog nesrpskog stanovništva u Slavoniji i Baranji”, podsjetio je Tomislav Ivić, ministar MOBMS-a.

Josip Čičak (51), tada u pričuvnom sastavu MUP-a, preživio je masakr, nakon uništavanja PP Dalj, no bio je uhvaćen i mučen, da bi potom 15. kolovoza 1991. godine bio razmijenjen. Čičak se podsjetio na mučeničku smrt novinara Stjepana Penića čiji egzekutori Daljci nisu suđeni. “Moj stric Stjepan Penić ubijen je 6. kolovoza. Supruzi Mari je povjerio da će ga krvnici ubiti jer, ostane li živ, sve će zapisati, ali svejedno im unaprijed oprašta”, ponosno kaže Ana Penić. Tomislav Hajduković preživio je likvidacije “mupovaca”, torture u logorima i zahvaljujući, kaže, Draženu Budiši, razmijenjen je na Klisi, na Veliku Gospu.

“Suprug Josip u pričuvnom sastavu MUP-a bio je u školi s gardistima gdje su ih opkolili, zvjerski mučili, a njih 15 su ponizili skinuvši ih do gola prije smaknuća strijeljanjem. Ubijen je i muževljev brat, stric, a ja sam s dvije kćeri ostala u Dalju još dva i pol mjeseca dok me nisu protjerali. Muž je ekshumiran 1998. Nitko za krvave zločine u Dalju nije odgovarao”, zaključuje Viktorija Kemenji.

 

Poginuli heroji
U obrani PP Dalj 39 je poginulih; redarstvenici: Josip Glibušić, Slavko Putnik, Đuro Butorac, Zdravko Kovčalija, Zlatko Takač, Dario Dujmović, Ivan Horvat, Jovica Matin, Željko Svalina, Goran Mihaljević, Stjepan Pavić, Mladen Palinkaš, Antun Mihaljev, Vinko Dujić, Mijo Džanko, Josip Kemenji, Boško Paradžik, Stanislav Guljašević, Petar Kovčalija i Josip Kraštek; pripadnici ZNG-a: Ivica Abramović, Tunica Belečetić, Dragan Cesarec, Ivan Dizdar, Željko Đakalović, Stanislav Eljuga, Dražen Kiš, Dario Ligenza, Đuro Lončarek, Željko Roguljić, Branko Sabljo, Darko Sekulić, Vlado Varga, Mario Vuknić i Marko Poplašan; pripadnici CZ-a: Ile Galić, Andrija Ripić, Drago Kovčalija i Franjo Kovčalija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tomislav Karamarko će se angažirati na izborima
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, jučer je u Dalju najavio mogućnost političkog angažiranja na predstojećim parlamentarnim izborima. “Ja sam angažiran i sada u onom dijelu koji se nakon Domovinskog rata zove borba za kvalitetniji život u Hrvatskoj, a na izborima koji slijede vjerojatno ću se angažirati - na koji način, to još nisam odlučio”, rekao je.

VIDEO:


TEKST: N. Špoljarić,  www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!