Vijesti / Ostalo

Premijer i ministri obišli Pipunićevu farmi svinja kod Antunovca

Premijer i ministri obišli Pipunićevu farmi svinja kod Antunovca

Uoči skorog početka rada Nukleus farme Stari Seleš tvrtke Žito, izgrađenoj između Tenje i Antunovca, ovaj najmoderniji objekt u svinjogojstvu posjetili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Novu farmu za uzgoj rasplodnih nazimica i prasadi, kao i cjelokupnu investiciju ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna, predstavio je vlasnik Žito grupe Marko Pipunić.

- Farma ima kapacitet 920 nukleus krmača, što znači da ćemo ovdje proizvoditi nazimice za repro centre. To je vrlo važno za Hrvatsku koja je u 2018. godini uvezla 482.000 odojaka, a ova farma će proizvoditi samo 30-ak tisuća prasadi, od kojih će 8.000 biti nove krmače koje će proizvoditi dalje prasad u reprodukciji za tov. Svinjogojstvo može biti jedno od jako bitnih grana razvoja ne samo Slavonije nego i Hrvatske. Naime, usporedbe radi, Danska ima oko pet milijuna stanovnika i sličnu površinu kao Hrvatska, a proizvodi 1,8 milijun krmača, dok se Hrvatskoj proizvodi 99.000 krmača. Mi u ovom projektu vidimo priliku te smo zahvalni Ministarstvu što su ovo prepoznali kao dobar projekt te smo dobili podršku iz europskih fondova u vrijednosti oko 23 milijuna kuna - rekao je Marko Pipunić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

>> Otvorena nova farma opremljena igračkama za svinje

farma1

- Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede ulažu sve da vrate stočarstvo i svinjogojstvo na stare, slavne staze kako je bilo ranije u Republici Hrvatskoj. Jedan od tih primjera je i ova farma u kojoj je korisnik dobio skoro 23 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Jedna je to u nizu investicija u Hrvatskoj i Slavoniji koja potiče razvoj stočarstva, koje je kraljica poljoprivredne proizvodnje i na sebe veže puno dodatnih proizvoda i veću dodanu vrijednost. Takve nam investicije trebaju jer je riječ o nukleus farmi na kojoj se uzgajaju krmače s vrhunskim genetskim materijalom. To nije klasična priča, nego je vrh vrhova što može biti u sektoru svinjogojske proizvodnje - istaknuo je ministar Tomislav Tolušić.

60767706 1255678044607463 4985147190184771584 n

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!