Vukovar bilježi rekordan porast zaposlenosti

Vukovar bilježi rekordan porast zaposlenosti

PXL 101118 22644163

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio podatke prema kojima je u Vukovaru u prosincu 2018. godine bilo zaposleno 9.714 osoba, dok je u prosincu prethodne godine bilo zaposleno 9.135 osoba.

S obzirom na sezonski karakter zapošljavanja u turizmu, ali i građevini, zbog kojih je najveći broj zaposlenih izražen u ljetnim mjesecima, gradonačelnik je predstavio podatke za mjesec prosinac jer je riječ ne samo o kraju godine, nego i o mjesecima kada sezonsko zapošljavanje nema utjecaja na podatke.

Ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava je istaknuo kako se, u usporedbi s prethodnom godinom radi o brojci od 579 radnih mjesta, što iznosi povećanje od 6,34%.

„S obzirom da je porast broja zaposlenih u Vukovaru s 2016. na 2017. godinu bio 78 radnih mjesta, odnosno 0,86%, povećanje o kojem govorim unazad godinu dana zaista je hvale vrijedan podatak, a ukoliko bi se ovakva tendencija rasta nastavila, to bi značilo vrlo zadovoljavajući tempo", rekao je gradonačelnik.

S obzirom da je iznimno važan podatak koliko građana grada Vukovara je uposleno u Vukovaru, gradonačelnik je istaknuo kako je 2018. godine to bila brojka od 5.192 osobe što je 363 Vukovarca zaposlena u Vukovaru više nego prethodne 2017. godine kada ih je bilo 4.829, što čini povećanje od 7,52%, dok je broj osoba s prebivalištem u gradu Vukovaru, a koje su zaposlene na cijelom području Republike Hrvatske također porastao to za 416 osoba, odnosno 5.97%, s 6.970 na 7.386 osoba.

„Od povratka u Vukovar, broj zaposlenih lagano je bilježio tendenciju rasta sve do 2011. godine te je od tada, ponajprije zbog pojave gospodarske krize u naglom padu te od 2016. godine dolazi do stabilizacije i laganog porasta radnih mjesta, a danas smo dostigli najveći broj radnih mjesta koje je Vukovar imao u posljednjih 7 godina", naglasio je gradonačelnik te dodao kako je navedenome znatan doprinos zasigurno donijelo i povećanje broja obrta, direktni poticaji poduzetnicima od strane Grada Vukovara, otvorenje novih proizvodnih pogona, ali svakako i potreba za dodatnom radnom snagom kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

„U prilog govori podatak Udruženja obrtnika Grada Vukovara, koji s 31 .prosinca 2018. godine, nakon godina kada su bilježili smanjivanje broja obrta, bilježi broj od 554 obrta, što je u odnosu na 31. prosinca 2017. godine kada ih je bilo 498, porast od 56 novoosnovanih obrta. Također, Grad Vukovar je 2018. godine u gospodarstvo direktno plasirao 13 milijuna kuna putem poticajnih mjera poduzetnicima, a otvoreni su i novi proizvodni pogoni - Enna biomasa d.o.o., K pivovari d.o.o. te Pozivni centar Hrvatske pošte sa značajnijim brojem zaposlenih", naglasio je Penava te dodao kako je u svrhu daljnjeg poticanja gospodarstva i porasta zaposlenosti u gradu Vukovaru, što je i primarni cilj ove Gradske uprave, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara donesena Odluka o komunalnom doprinosu kojom Grad Vukovar želi osigurati jednake uvjete za sve koji grade objekte gospodarsko-poslovne namjene na području Vukovara, stoga je u novu Odluku uvrštena odredba kojom su od obveze plaćanja komunalnog doprinosa oslobođeni svi koji na području grada Vukovara grade objekte gospodarsko-poslovne namjene.

„Utjecaj na gospodarstvo i na brojke ne događa se preko noći, to je posao koji zahtjeva strpljenje te pristup s više strana, ponajprije veliki trud, rad, znanje i energiju utrošenu u koordinaciju i sinergiju s poduzetnicima, povezivanje s lokalnom zajednicom, ali i nacionalnom razinom politike", zaključio je gradonačelnik Penava.

SiB.hr
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja