Vijesti / Ostalo

TEMA EUROPSKA UNIJA: Što dobivamo, a što gubimo ulaskom u EU 2. dio

TEMA EUROPSKA UNIJA: Što dobivamo, a što gubimo ulaskom u EU 2. dio

Tekući račun u Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Nizozemskoj... možete otvoriti već danas

1. siječnja 2011. nastupila je potpuna liberalizacija kapitalnih transakcija. Omogućeno je, primjerice, otvaranje računa u inozemstvu, odobravanje kredita nerezidentima te unošenje i iznošenje gotovog novca iz zemlje bez ograničenja.

Već sada financijske institucije moraju potpuno transparentno informirati građane o cijeni usluge, rokovima izvršavanja plaćanja, korištenim tečajevima stranih valuta, naknadama i kamatama, a propisane informacije moraju građanima dostavljati besplatno.

Jednako pravo na mirovinu

 

Hrvatski građanin koji se odluči preseliti u neku drugu državu EU i tamo raditi imat će jednako pravo na socijalno osiguranje i mirovinu. To mu pravo pripada bez obzira na razloge promjene posla.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Halo mama ja sam u Italiji, ne moraš se brinuti sve je u redu" - 3 kune

Nakon 1. srpnja 2013. napokon ćete telefonirati u "roamingu" bez straha od astronomskih računa za mobitel. kad budete na području Europske unije, cijena poziva u roamingu smanjit će se jer od srpnja 2013. odlazni poziv može koštati najviše 0,35 eura, a dolazni najviše 0,11 eura (bez PDV-a).

Liberalizacijom tržišta do jeftinijeg plina

Liberalizacijom i integracijom hrvatskog tržišta električne energije i plina u unutarnje energetsko tržište Unije doći će do porasta konkurencije u tom sektoru, što bi za građane trebalo značiti raspoloživost energije po najnižim konkurentnim cijenama i mogući pad cijena.

Učinkovito korištenje energije, korištenje obnovljivih izvora energije, veća upotreba neutralnih goriva kako bi se smanjila emisija štetnih plinova – sve će se to pozitivno odraziti na život hrvatskih
građana, a osobito na dobrobit generacija koje dolaze.

Gotovo sa lošim gorivom u INA-i

Da bi se ostvarili glavni ciljevi Europske unije u području energetike, potrebno je uložiti nemala financijska sredstva, pri čemu znatan dio sredstava dolazi iz europskih izvora: dobar je primjer gradska toplana na biomasu u Pokupskom, sufinancirana iz europskih fondova s oko milijun eura.

Ina će morati ubrzati modernizaciju rafinerija ili će morati uvoziti kvalitetnije naftne derivate. Bolja kvaliteta benzina očekuje se od 2013. godine.

Austrijski vlak na relaciji Zagreb - Rijeka

Hrvatskoj je odobrena odgoda primjene nekih europskih propisa o liberalizaciji tržišta – do početka 2013. u željezničkom prometu, te do početka 2015. i 2017. u pomorskom prometu kako bi se domaći prijevoznici bolje pripremili za europsku konkurenciju. Tijekom najmanje dvije godine od pristupanjahrvatski prijevoznici neće moći obavljati nacionalni cestovni prijevoz (kabotažu) u drugim
članicama Unije, ali prema europskom načelu uzajamnosti ni prijevoznici iz drugih članica u tom razdoblju neće moći obavljati iste usluge na hrvatskom teritoriju.

Smještaj i hrana u slučaju kašnjenja leta

U zračnom prometu poboljšana je zaštita prava putnika - u slučaju duljih kašnjenja te otkazivanja putovanja prijevoznik mora osigurati smještaj i hranu putnicima te naknadu ukoliko je putnik zatraži, dodatno se štite prava osoba s invaliditetom, a propisana je i obveza jasnog isticanja pune cijene karte.

Tekst: SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!