Vijesti / Ostalo

Evo koliko će uskoro pojeftiniti lijekovi protiv bolova, temperature i prehlade

Evo koliko će uskoro pojeftiniti lijekovi protiv bolova, temperature i prehlade

 Stupanjem na snagu Zakona o PDV-u kojim će se izjednačiti porezna stopa za sve lijekove, maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova će se početkom 2019.  smanjiti u prosjeku za 17-18 posto, doznaje se u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK).

Početkom 2019. PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se, prema odluci Vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže.

Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos i do 10 kuna jeftiniji 

Bezreceptni lijekovi značajno će pojeftiniti već s početkom iduće godine pa će, primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta, imati u prosjeku do 18 posto nižu malopodrodajnu cijenu, navodi predsjednica HLJK Ana Soldo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijene analgetika i antipiretika trenutno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a ova će kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova biti od 20-ak do 30-ak kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji.

Najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi  (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).

Ljekarnička komora: Oprezno s lijekovima, unatoč lakoj dostupnosti

Hrvati na lijekove bez recepta godišnje troše dvostruko više nego prije pet godina, no o njihovom djelovanju i rizicima sve manje pitaju stručnjake zbog čega iz ljekarničke komore apeliraju kako svakom lijeku, bez obzira na njegovu laku dostupnost, moramo pristupiti s dužnim oprezom. 

Trenutno se za lijekove na recept plaća PDV od pet, za bezreceptne 25 posto, što Hrvatsku svrstava među rijetke zemlje s različitim oporezivanjem lijekova koje plaćaju osiguravajuća društva ili država, i onih koje plaćaju pacijenti.

PROČITAJTE: Gotovo 60% Hrvata uzima lijekove bez konzultacija s liječnikom

U HLJK kažu kako su u posljednje tri godine, kroz inicijativu Udruženja proizvođača bezreceptnih lijekova,  predlagali izjednačavanje oporezivanju lijekova te pozdravljaju takvu Vladinu odluku.

"Smatramo da je svaka olakšica koju će osjetiti pacijenti dobrodošla, a dobro je što će smanjenje cijena dočekati u vrijeme sezonskih bolesti poput gripe i prehlada, kada se povećava potreba za bezreceptnim lijekovima. Pacijenti su dosad po lijekove  za snižavanje temperature i smanjenje boli znali odlaziti u susjedne zemlje, upravo zbog razlike u cijeni, gdje je bio na gubitku i nacionalni proračun", kaže.

Ističe kako će se na taj način povećati dostupnost samoliječenja, koja međutim nikako ne znači uzimanje bezreceptnih lijekova bez s liječnicima i ljekarnicima, a će mjere imati pozitivan utjecaj  na farmaceutske industrije i ljekarništva u ruralnim područjima.

Izvor: Vijesti.hr
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!