Dobre vijesti: 'Nakon loše prošle godine, ove se proizvelo toliko jabuka da će dio ići i u izvoz'
Iz hrvatskih voćnjaka napokon stižu dobre vijesti. Jabuke su dobro rodile zbog povoljnih vremenskih uvjeta. Ima ih toliko da će zadovoljiti hrvatske potrebe, a bit će i za izvoz.
Ipak, kako to biva u Hrvatskoj, voćari se neće obogatiti. Kad krene prava sezona prodaje jabuka problem će im stvarati ona iz uvoza.
Rumene i sočne - jabuke su dobro rodile, pa je prva briga za proizvođače bila pronaći radnu snagu za njihovu berbu.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Povećanju današnjeg broja posjetitelja zasigurno doprinosi i Zeleni četvrtak, manifestacija kojom se želi potaknuti građane na, prije svega, usvajanje zdravih prehrambenih navika
-
-
Na naizgled jednostavno pitanje kandidat je ponudio potpuno neočekivani odgovor
„Kad smo razmišljali o berbi ove godine to smo identificirali kao jedan od potencijalnih velikih problema, rizik. Na kraju uspjeli smo naći radnu snagu. Možda malo širi bazen, ali na kraju smo zadovoljni kako je to sve završilo“, kazao je Krunoslav Štriga, proizvođač jabuka.
Nakon loše prošle godine, ove se proizvelo toliko da će dio ići i u izvoz.
„Ukupna proizvodnja hrvatske jabuke bit će oko stotinjak tisuća tona. Negdje oko 60-ak tisuća tona je ukupna potreba u Hrvatskoj za konzumnom jabukom. I to nema nikakvih problema da se ona isporuči u određenoj kvaliteti“, rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.
Unatoč tome, proizvođačima probleme znaju napraviti neki trgovački lanci koji otkupljuju jabuke. Nerijetko domaću jabuku stavljaju na akciju, a prednost znaju dati i uvoznima.
„Sad kad stvarno imamo dovoljno jabuke u usporedbi s prosječnom potrošnjom onda su neki trgovački lanci krenuli s prodajom jabuke iz uvoza. Želimo ukazati na takve stvari“, poručio je Krunoslav Štriga.
Zato su jučer članovi voćarske zajednice u Novom Zagrebu dijelili jabuke kako bi promovirali domaću kvalitetu.
„Nigdje u drugim državama susjednim, Austrija, Slovenija, Njemačka nećete imat situaciju da se prodaje uvozna jabuka dok ima domaće. To kod nas nije slučaj“, istaknuo je Štriga.
I takva će se praksa najbolje vidjeti kad počne prava sezona potražnje za jabukom koja kreće nakon nove godine.
Izvor: Vijesti.hr
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Izdvojeno
-
Donosimo vam recept za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš i domaću tjesteninu
-
Moša je oduvijek bila poznata i kao pravi gradski kvart iliti, bolje rečeno, firtl u kojemu su živjeli pravi gradski dečki i cure koji su se uvijek, osim sitnih kavgi s Retfalčanima, držali zajedno
-
Nakon devet godina života u Irskoj kući se vratio i Osječanin Dino Dželihodžić
-
Kratka imena, dva sloga, to su trendovi: Liam, Noel, Lota, gotovo je doba Štefanija i Terezija
Reci što misliš!