Vijesti / Ostalo

Osječko-baranjska najuspješnija županija po korištenju fondova EU

Osječko-baranjska najuspješnija županija po korištenju fondova EU

U financijskom razdoblju 2014. - 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju 10,676 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova.

Prema Sporazumu o partnerstvu, kojeg je Europska komisija prihvatila 30. listopada 2014. godine, najveći interes iskazan je za sredstva kojima bi poticali otvaranje novih radnih mjesta te stvaranje snažnijeg i konkurentnijeg gospodarstva. Prva godina nove financijske perspektive bila je u znaku izrade strateških dokumenata, no sredstva se koriste po Pravilu N+3,  što znači da Hrvatska ima i dodatne tri godine da apsorbira novac nakon godine u kojoj je projekt odobren, odnosno sredstva iz Partnerskog sporazuma 2014. - 2020. može koristiti do 2023. godine.

Iako se već pripremaju pozicije za novu financijsku perspektivu, pozornost privlače podaci o trenutnoj iskorištenosti fondova Europske unije u Hrvatskoj. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je tako podatke o iskorištenosti EU fondova po županijama na dan 31. kolovoza 2018. godine. Prikazani su podaci za Operativni program iz područja konkurentnosti i kohezije (za korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u vrijednosti 6,881 milijarde eura), Operativni program iz područja učinkovitih ljudskih potencijala (ukupna indikativna alokacija 1,582 milijarde eura, od čega je 1,516 iz Europskog socijalnog fonda, a ostalo tehnička pomoć) te Program ruralnog razvoja (za korištenje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u vrijednosti 2,026 milijarda eura).

- Korištenje fondova Europske unije od presudnog je značenja za razvoj Osječko-baranjske županije, kao i ostalih županija i cijele Hrvatske. Upravo stoga tim pitanjima pristupamo sustavno, što očito donosi rezultate. Prema upravo objavljenim podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Osječko-baranjska županija je pripremila najviše projekata u Hrvatskoj iz Programa ruralnog razvoja (13.490), pri čemu ugovorena bespovratna sredstva iznose 163.845.648,45 eura. Sa 68 projekata i 27.740.305 eura ugovorenih bespovratnih sredstva najuspješnija smo županija i u Operativnom programu iz područja učinkovitih ljudskih potencijala, dok smo u Operativnom programu iz područja konkurentnosti i kohezije osigurali najviše bespovratnih sredstava (219.779.289 eura) kroz 268 projekata, no u toj kategoriji po udjelu u ukupnoj vrijednosti projekata na razini Republike Hrvatske smo na četvrtom mjestu - ističe župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te nastavlja:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Takvim pokazateljima i rezultatima možemo biti zadovoljni, no naše ambicije, planovi i projekti te dakako potrebe ovog područja su još veće pa smo na razini Osječko-baranjske županije u zadnjih godinu dana znatno intenzivirali aktivnosti na korištenju sredstava Europske unije. Izdvajamo još više sredstava za pripreme i potpore projektima, a osobito potičemo edukaciju kadrova kako bi Županija, kao i sve jedinice lokalne samouprave na našem području, ustanove, udruge, gospodarski subjekti bili osposobljeni za kvalitetno korištenje raspoloživih sredstava EU. Naši ciljevi su upravo onakvi kakve postavlja Europska unija; jačanje konkurentnosti, nova radna mjesta, smanjenje siromaštva i nejednakosti, sveukupno jačanje ruralnog prostora, zaštita okoliša, bolja prometna povezanost, učinkovitija javna uprava, kvalitetnije obrazovanje, ravnomjeran razvoj. Naravno, tako vrijedni i složeni projekti zahtijevaju puno rada i znanja, ali i određeno vrijeme da bi pokazali konkretne rezultate, koji uvjeren sam neće izostati - zaključuje župan Anušić.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!