Vijesti / Ostalo

Hrvatska postrožuje uporabu javne rasvjete

Hrvatska postrožuje uporabu javne rasvjete

Hrvatska postrožuje uporabu javne rasvjete. Tako će javna rasvjeta danju biti zabranjenja, a uključivat će se tek kada padne mrak.

Svi gradovi i općine u roku od 10 godina postojeće žarulje morat će zamjeniti LED rasvjetom. Novim pravilima regulirat će se i vanjska rasvjeta stambenih prostora, a ograničit će se osvjetljavanje koncerata, manifestacija i sportskih natjecanja.

Nepotrebna noćna rasvjeta, tvrdi struka, bespotrebno troši električnu energiju te šteti i okolišu i zdravlju. No, i sa strožim zakonom Hrvatska ostaje tek jedna od rijetkih država Europske unije koja na taj način regulira svjetlosno onečišćenje. 

'Pretjerano je paliti rasvjetu kad padne mrak'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

RTL-ova reporterka Ines Goda na jednom od zagrebačkih trgova s dosta svjetiljki razgovaral je s Rankom Skansijem, predsjednikom Hrvatskog društva za rasvjetu koji je objasnio koliko izvori svjetlosnog onečišćenja mogu biti štetni.

"Rasvjeta na ovom trgu na kojem se nalazimo je zastarjela i ne odgovara modernim potrebama grada. Ovo je raznolik trg i može se o tome dugo diskutirati. Kugle koje su pokraj nas treba pod hitno ukinuti jer su najveći onečišćivaći", kazao je Skansi.

Komentirao je i činjenicu da će se po Zakonu koji ima niz pravila regulativa, javna rasvjeta uključivati kada padne mrak. "Pretjerano je paliti rasvjetu kad padne mrak jer su djeca i stariji ljudi, a i mi ugroženi jer nećemo vidjet gdje hodamo, neće nas vidjeti automobili i tamvaji. To treba ići u raniju varijatnu, da se ona pali u sumrak", kazao je Skansi te dodao kako se radi na tome da se neki članci Zakona ispoliraju.

Cijena prelaska na LED rasvjetu

Gradovi i općine dobile su rok od 10 godina da prijeđu na LED rasvjetu, a Skansi objašnjava koliko bi to moglo koštati i koliko je realno očekivati da će to svim općinama poći za rukom. 

"Tu mogu biti jako spekulativne prirode, ako se uzme u obzir da je cijena prosječne svjetiljke 3-5 tisuća kuna s ugradnjom i montažom, prema količini rasvjete da se izrčaunati koliko bi to koštalo. A da će sve lokalne samouprave moći reagirati u u tom peridou, bojim se da ne. Trebat će im država malo pomoći, EU fondovi ako tada budu aktivni ili neka druga sredstva", zaključuje Skansi. 

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!