Vijesti / Ostalo

Kreće redovna kontrola dimnjaka - zaštite svoje okućane i imovinu

Kreće redovna kontrola dimnjaka - zaštite svoje okućane i imovinu

Dolaskom jeseni vremenske se prilike mijenjaju i iako smo donedavno uživali u sunčanim rujanskim danima, vrlo će brzo početi nova sezona grijanja.

U skladu s Općim uvjetima za isporuku toplinske energije (NN 35/14, 129/15), ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje najranije 15. rujna, a uključivanje grijanja u ogrjevnoj sezoni započinje na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti. No građani čiji domovi nisu u sustavu tzv. gradskog grijanja, samo odlučuju kada će započeti s grijanjem svog doma ili poslovnog prostora.

Osnovni uvjet za uspješan početak sezone grijanja je ispravnost sustava grijanja, što se može utvrditi jedino odgovarajućom kontrolom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova Grada Osijeka koncesionar Dimnjak Osijek je obvezan jednom godišnje izvršiti kontrolu dimnjaka i dimovoda na svim objektima na koje su priključeni uređaji za loženje bez obzira na vrstu goriva. Prilikom obavljanja redovitih kontrola jedan dio korisnika nije dopustio izvršenje te obveze te je time ugrozio ne samo svoje ukućane nego i susjede u stambenim zgradama. Cilj dimnjačarske službe je zaštita od požara i trovanja kao i sprječavanje većih materijalnih šteta i smrtnih posljedica“- pojašnjava Dejan Lončarić, direktor tvrtke Dimnjak iz Osijeka koja je ovlašteni koncesionar za dimnjačarske poslove na području Grada Osijeka.

Gotovo polovina dimnjaka na području Osijeka prema važećim propisima procjenjuje se neispravnima. Njihovu zamjenu odnedavno uređuje i europska direktiva. Prije tri godine na snagu je stupila Uredba Europske komisije kojom je prodaja starih turbo plinskih bojlera zabranjena i moguće je kupiti samo novi kondenzacijski bojler, a novi se bojleri pak ne mogu priključiti na isti dimnjak već je potrebno adaptirati postojeći ili napraviti novi dimnjak. Iako kondenzacijski bojleri imaju višu cijenu, važno je napomenuti kako ugradnja novih plinskih bojlera donosi uštedu i do 30% ovisno o energetskoj kategoriji samog objekta. Time osim o sigurnosti Vašeg doma, brinete i o uštedi u kućnom budžetu.

Važno je napomenuti kako korisnici nisu u obvezi mijenjati svoje kombi bojlere dok god ima za njih rezervnih dijelova, odnosno dok god sami ne procjene isplativost daljnjih popravaka.

Statističke podatke o broju požara na našem području od kojih su trećina požari dimnjaka i krovova kuće zbog neodržavanog ložišta ili dimovodnog sustava bilježi i Osječko-baranjska policija. Tijekom 2017. godine na našem su području u 102 požara dvije osobe smrtno stradale, a deset ih je ozlijeđeno. U prvoj polovici ove godine zabilježeno je 46 požara s tri ozlijeđene osobe.

U obiteljskoj kući u mjestu Livana pokraj Osijeka, početkom godine došlo do trovanja četveročlane obitelji ugljičnim monoksidom i to zbog kvara na plinskom kotlu. Pri tome je došlo do stvaranja CO kojim su se otrovali roditelji i dvoje djece. Liječnička pomoć pružena im je u Kliničkom bolničkom centru Osijek. I nije to jedini primjer, početkom zime i sezone grijanja raste opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom u kućanstvima koja imaju peći na drva ili se griju na plin. Posebno su opasni neispravni bojleri i plinske peći te začepljeni dimnjaci, pa stručnjaci upozoravaju da prije svake sezone grijanja treba očistiti dimnjake i provjeriti ispravnost peći i bojlera.
Kontrolu dimnjaka svakako povjerite stručnjacima jer se propusti skupo plaćaju. Od 30-ak nesreća godišnje u Hrvatskoj u kojima zbog neispravnosti i dotrajalosti dimnjaka, bojlera i peći dođe i do otrovanja ljudi. Dodatnu negativnu brojku povećava i prisutnost uređaja za loženje koja su u prostorijama gdje je otežana dostava svježeg zraka.

Uoči sezone grijanja, korisnici se često odlučuju i na promjenu energenata, s grijanja na drva prelaze na grijanje plinom ili obratno. Važno je napomenuti kako svaku promjenu načina grijanja korisnici moraju prijaviti koncesionaru kako bi se čitav sustav grijanja prilagodio novom energentu.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!