Vijesti / Ostalo

Epidemija trihinele u Slavoniji: Zaražen natprosječeno velik postotak svinjskog mesa

Epidemija trihinele u Slavoniji: Zaražen natprosječeno velik postotak svinjskog mesa

Iako je trihinela prisutna u Hrvatskoj godinama, ovako velika pojavnost zaraženih svinja nije se vidjela dvadesetak godina.

Opasnost od mesa zaraženog trihinelom godinama nas u Hrvatskoj nije zabrinjavala. No, kako doznajemo, ponovno se pojavila u Slavoniji, i to ne kod malih OPG-ovaca već u velikoj proizvodnji. Najopasnije je konzumirati suhomesnate proizvode kao što su kobasice ili kulen, jer se ovaj termolabilni parazit uništava kuhanjem ili pečenjem mesa.

Na istoku hrvatske, veterinarske inspekcije, kod velikog proizvođača mesa pronašli su natprosječno veliki postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom. Do izjava inspekcije danas se nije moglo, no govori se, iako je trihinela prisutna u Hrvatskoj godinama, ovako velika pojavnost zaraženih svinja nije se vidjela dvadesetak godina. Građani se odlučuju na domaće proizvode pa ne brinu. Ako se meso ne ispeče ili ne prokuha, prijeti – trihineloza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kada se zarazi mesom trihinele, nakon 15-ak dana kada ta ličinka uđe u mišiće, kada se pojave prvi simptomi, dolazi do bolova u mišićima, simptoma sličnih gripi", pojašnjava nam epidemiolog Karlo Kožul.

I nije nimalo bezazlena. Pogledajte video!

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!