Vijesti / Ostalo

Investicije u Slavoniji: Novi osječki KBC, robotički centar, završetak kampusa...

Investicije u Slavoniji: Novi osječki KBC, robotički centar, završetak kampusa...

U drugom danu posjeta Slavoniji i Baranji, premijer Plenković sa suradnicima iz Vlade i stranke održao je konferenciju o investicijskim potencijalima Hrvatske.

Zaključili su da Hrvatska ima mogućnosti privlačiti domaće i strane investicije jer su napravljeni pomaci u radu ministarstava, što je rezultat reformi pravosuđa, mirovinskog sustava, regionalnog razvoja i sigurnosti.

O temama ključnim za razvoj Slavonije i Baranje, pa možemo reći i opstanak iste, ekipa RTL televizije porazgovarala je s žušanom Osječko-baranjskim Ivanom Anušićem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kreće početak projektne dokumentacije za izgradnju novog kliničkog bolničkog centra vrijednog 150 milijuna eura, novi regionalni centar za gospodarenje otpadom, završetak kampusa i robotičkog centra.

No, postoji nekoliko paradoksa. Primjerice, jedan od glavnih ciljeva ove županije je sprječavanje odlaska mladih, a danas se premijer pohvalio kako je nezaposlenost mladih manja. Ona je manja isključivo zato što manji odlaze i iako to izgleda lijepo na papiru, ne možemo se time hvaliti. Demografski problem je stvaran problem.

"Demografski problem je ogromni problem. To je možda problem broj jedan Hrvatske. U svim Europskim zemljama je problem demografska slika. Problem je sustavno nastao i mora ga se sustavno rješavati. Neće biti jednostavno. Način života se promijenio. Ljudi imaju manje djece, kasnije odlučuju osnivati obitelj, ući u brak. Naravno, preduvjet je tome manjak radnog mjesta.

Neke stvari su stvarno krenule na bolje. To je vidljivo, primjerice, na otvorenju Ericsson Nikola Tesla u Osijeku. Mladi tehničari, informatičari, inženjeri umjesto u Irskoj, posao mogu potražiti u Osijeku. U planu je da tamo radi preko dvije stotine ljudi. Neki su čak iz Zagreba doselili, a drugi su iz Osijeka i okolice. Mislim da je to dobar smjer i da moramo nastaviti tim tempom", zaključio je osječko-baranjskoj župan.

Plenković bi trebao dolaziti svaka četiri mjeseca u Slavoniju i Baranju.

Više u prilogu RTL televizije.

SiB.hr
Foto: Dubravka Petric/Pixell

   


Izdvojeno

Reci što misliš!