Županija pokrenula projekt izgradnje skloništa za napuštene životinje

Županija pokrenula projekt izgradnje skloništa za napuštene životinje

PXL 110213 5715834

Na poziv župana danas, 14. rujna 2018. godine, održan je peti koordinacijski sastanak u aktualnom mandatu župana, načelnika i gradonačelnika s područja Osječko-baranjske županije.

Prva točka ovog radnog sastanka odnosila se na problematiku napuštenih životinje i s tim u svezi inicijativi i projektu župana Anušića za izgradnju skloništa za napuštene životinje na području Osječko-baranjske županije.

- Prema Zakonu o zaštiti životinja Županija nema velike ingerencije za zbrinjavanje napuštenih životinja, međutim župan Ivan Anušić je prepoznao da je to izuzetno važno pitanje za sve općine i gradove te da one nisu osigurale ono što je Zakon propisao, odnosno nisu zaključili ugovore s osobama koje su registrirane za zbrinjavanje napuštenih životinja. Slijedom toga suglasan je da krenemo u zajedničku organizaciju skloništa koje bi zadovoljavalo sve propisane uvjete, a Županija je spremna sama osigurati određena financijska sredstva za izgradnju. Potrebno je pronaći lokaciju pristupačnu svim jedinicama lokalne samouprave i zato nam treba njihovo očitovanje da li su spremni krenuti u zajedničku izgradnju takvog skloništa. Potreban nam je i podatak o broju napuštenih životinja na njihovom području radi utvrđivanja potrebnih kapaciteta, a time se određuje i broj zaposlenika u skloništu, kao i koliki su troškovi koje bi trebali snositi. Županija je spremna za organizaciju toga, ali bez općina i gradova ovaj projekt ne bi mogli realizirati - istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling.

Najavila je kako će iz Županije idući tjedan svim općinama i gradovima biti dostavljen anketni upitnik, na temelju koga će početi priprema studije s podacima o lokaciji, modelu, kapacitetu, stručnom radu te financiranju investicije i kasnije održavanja budućeg skloništa za napuštene životinje. Inače, sada postoji samo Azil u Osijeku, koji brine za potrebe Grada te u Belom Manastiru koji ima kapacitet 25 pasa i trenutno mu je zabranjen rad.

SiB.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Utorak

Srijeda

Četvrtak