Vijesti / Ostalo

Županija dodijelila 250.900 kuna potpora za ruralni turizam, dva javna poziva za potpore i dalje otvorena

Županija dodijelila 250.900 kuna potpora za ruralni turizam, dva javna poziva za potpore i dalje otvorena

Potpisivanjem ugovora župan Ivan Anušić jučer (30. kolovoza 2018. godine) odobrio je isplatu ukupno 250.900 kuna kao potpore za 26 obiteljskih gospodarstva, udruga, obrta i drugih nositelja ruralnog turizma na području Osječko-baranjske županije. Riječ je o tri vrste potpora iz županijskog proračuna za 2018. godine namijenjenih isključivo za ruralni turizam, a koje se provode u organizaciji Upravnog odjela za kontinentalni turizam.



- Kontinentalni turizam se kod nas dešavao stihijski, a bez plana ni programa nema ni pravih rezultata. Turizam se mora strateški planirati, organizirati i ozbiljno raditi, što sada činimo u Osječko-baranjskoj županiji zajedno s našim Upravnim odjelom za kontinentalni turizam i Turističkom zajednicom. Naša županija ima strahovit turistički potencijal, turističke posjete se povećavaju, a paralelno radimo na prometnom povezivanju Županije (na primjer Koridor 5c se gradi, Zračna luka Osijek se obnavlja i proširuje kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem) i odobravamo konkretne potpore ljudima koji se bave turizmom. Oni su svojim entuzijazmom, znanjem i voljom krenuli u projekte, ne znajući što ih sutra čeka. Županija kao regionalna samouprava zato mora biti uz njih, pomagati im, što i činimo, ali i s nacionalne razine će se pomoći jer turizam nije samo more. Kontinentalna Hrvatska može ponuditi puno više - rekao je župan Anušić te potvrdio je da će se najveća turistička manifestacija, Dani hrvatskog turizma 2019. godine, održati u Osijeku, što je iznimno važna prigoda za promociju županijskih potencijala.

Zamjenik župana Goran Ivanović ističe da županijska uprava pristupa turizmu kao pokretaču gospodarstva, a pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth poziva turističke tvrtke i djelatnike da koriste usluge i stručnu pomoć Županije, ali i potpore. Naglašava da su javni pozivi za potpore za ulaganje u autohtonu i eno gastro ponudu te za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama i dalje su otvoreni (do iskorištenja proračunom planiranih sredstava za tu namjenu).

Potpore za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma u ukupnom iznosu od 166.900,00 kuna odobrene su danas za Sobe Irena iz Kneževih Vinograda, Kuću za odmor „Petra“ iz Erduta, Adventure zone j.d.o.o. iz Osijeka, OPG Katica Kerovec-Dorotić iz Karanca, OPG Franjo Vaci iz Laslova, Obrt Slavonska polja iz Bijelog Brda, OPG Sreto Balaš - Seljačko domaćinstvo „Bakine čarolije“ iz Karanca, OPG Bogdan Damir iz Višnjevca, Kuća za odmor Takač iz Batine, Didin konak d.o.o. iz Kopačeva, Zlatna Greda d.o.o. iz Osijeka, Obrt GI-TA iz Zmajevca, OPG Tonković Igor iz Valpova, Kneževi parkovi d.o.o. iz Kneževih Vinograda, Obrt MESS iz Batine, Udruga UPRIV iz Kneževih Vinograda, Udruga Kreativna rekreacija iz Osijeka i Državna ergela Đakovo i Lipik iz Đakova. Potpore iznose do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a pojedinačno najviše do 30.000,00 kuna.

Potpore za ulaganje u autohtonu i eno gastro ponudu u ukupnom iznosu od 49.000,00 kuna odobrena za Omnia obrt iz Osijeka, Zupo Citadela iz Vardarca, Macaklin d.o.o. iz Osijeka, Didin konak d.o.o. iz Bilja i Čikl j.d.o.o. iz Dalja. Ove potpore iznose do 50 posto plaćenih računa za kupovinu poljoprivrednih proizvoda od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, a najviše do 10.000,00 kuna.

Visina potpore za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama određuje se ovisno o značaju manifestacije i može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova. Sada je odobrena potpora u ukupnom iznosu do 35.000,00 kuna, a dobili su je Vinarija Iuris d.o.o. iz Osijeka i Gajba j.d.o.o. iz Osijeka.

SiB.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!