Vijesti / Ostalo

Županija sufinancira edukaciju dugotrajno nezaposlenih osoba za voditelje EU projekata

Županija sufinancira edukaciju dugotrajno nezaposlenih osoba za voditelje EU projekata

Deset dugotrajno nezaposlenih osoba s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Osijek uskoro će krenuti na edukaciju za poslove voditelja EU projekata, a do kraja ove godine s novim znanjima imat će izglednije šanse za zaposlenje.

Naime, danas (29. kolovoza 2018. godine) župan Ivan Anušić i ravnatelj Ustanove za obrazovanje odraslih „Edunova“ iz Osijeka Eduard Kuzma potpisali su Ugovor o osposobljavanju za poslove voditelja EU projekata, izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova i programa. Ukupna vrijednost ugovora je 88.935,00 kuna, a u tijeku su razgovori predstavnika Regionalnog ureda HZZ-a s potencijalnim kandidatima za ovo trenutno najpoželjnije usavršavanje za nezaposlene osobe. Županija će izabranim polaznicima u cijelosti pokriti i troškove putovanja do mjesta edukacije.

- Osječko-baranjska županije je do sada sufinancirala 13 vrsta tečajeva i dodatnih osposobljavanja nezaposlenih osoba, a sada prvi puta sufinancira dodatno osposobljavanje nezaposlenih osoba s visokom stručnom spremom, za što je izdvojeno gotovo 90.000,00 kuna. Do kraja ove godine imat ćemo 10 novih projekt-menadžera, visokoobrazovanih osoba koje do sada nisu imale radno mjesto. Županijska uprava i ja kao župan pokušavamo u prvi plan staviti fondove EU jer su to novci koje imamo pravo povlačiti, to su „besplatni novci“ za članice EU. Primijetili smo da nedostaje ljudi koji znaju raditi na projektima EU, a Osječko-baranjska županija, ako i sve općine i gradovi, mora koristiti sredstva EU i tu nema alternative. Uloženi novac vjerujem da će vrlo brzo biti vraćen kroz fondove EU, odnosno korist će imati osobe koje će se dodatno usavršavati, kao i regionalna zajednica - rekao je župan Ivan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ulaganje u ljude je najbolje ulaganje, kaže ravnatelj Kuzma te zahvaljuje Županiji što to prepoznaje te pomaže u dodanom osposobljavanju nezaposlenih osoba koje je trenutno „top edukacija“ jer se većina polaznika potom počne baviti tim poslom. Edukacija se sastoji od 130 sati, raspoređenih tijekom 2-3 mjeseca te po programu koji je verificiran od nadležnog ministarstva. Po završetku se upisuje u e-radnu knjižicu i polazniku se izdaje službeno uvjerenje o završenom programu usavršavanja.

Kako ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović na području Osječko-baranjske županije oko 50 % svih nezaposlenih osoba duže je od godine dana na evidenciji HZZ-a. Županija u 2018. godini već financira provođenje osposobljavanje za njegovateljice (za 15 polaznika/ca) koje provodi Pučko otvoreno učilište Poetika iz Osijeka te Računovodstvo za mala poduzeća (za 12 polaznika/ca) koje provodi Pučko otvoreno učilište Osijek. Ukupno ulaganje u ove edukacije iznosi 148.935,00 kuna, a osposobit će se 37 polaznika/ca. Od 2004. do 2017. godine Osječko-baranjska županija je sufinancirala usavršavanja za 908 polaznika, za što je izdvojeno ukupno 3.017.493,18 kuna.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!