Vijesti / Ostalo

Svečani susret OBŽ i Baranjske županije na graničnom prijelazu Drávaszabolcs

Svečani susret OBŽ i Baranjske županije na graničnom prijelazu Drávaszabolcs

Redoviti prolazak putnika na graničnom prijelazu Drávaszabolcs u nedjelju, 26. kolovoza 2018. godine, na dva sata je bio obustavljen jer se na tom mjestu, uz prigodan koncert mađarskog orkestra Specijalne policije i hrvatske policijske klape Sv. Mihovila, održao susret kojim se potvrđuje dobra suradnja i prijateljstvo Baranjske županije iz Mađarske i Osječko-baranjske županije.

Događaj je počeo simboličnim pozdravljanjem predsjednika Skupštine Baranjske županije Madarasa Zoltána i zamjenika župana Osječko-baranjske županije Gorana Ivanovića točno na graničnoj crti posred mosta na Dravi.

- Europska povijest ne poznaje tako miran i plodonosan suživot kao što su hrvatsko-mađarske veze. Moja nakana je dodatno unapređivanje postojećih ciljeva suradnje te ostvarenje što plodonosnijih veza u području kulture i društvenog života. Današnja priredba na odgovarajući način potvrđuje takvu nakanu. Premda se već od 1910. godine ovdje nalazi most koji povezuje dvije obale rijeke, sada ga simbolički ponovno izgrađujemo i prelazimo u razgovoru i sa stiskom ruke - rekao je Madaras Zoltán, dok je Goran Ivanović naglasio da je rijeka Drava zajednički biser prirode koji spaja Hrvatsku i Mađarsku.

- Drava ujedno spaja i dvije prijateljske županije, Županiju Baranja i Osječko-baranjsku županiju, čija suradnja može biti uzor i drugim pograničnim regijama kako zajednički raditi na brojnim projektima, učiti jedni od drugih i prikupljati neophodna znanja kako bi se lakše moglo funkcionirati u zajedničkom okviru Europske unije. Povezani smo na mnogo razina, kulturno, gospodarski, sportski, kroz naše manjine koje svojim djelovanjem uspješno grade mostove prijateljstva čvrste poput ovog na kojem stojimo - rekao je Ivanović te zahvalio Županiji Baranja na inicijativi, pozivu i organizaciji događanja te ministarstvima i policijskim vlastima Hrvatske i Mađarske na promicanju kulturne suradnje, razumijevanja i zajedništva.

SiB.hr

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!