Vijesti / Ostalo

Promjene vremena napunile bolnicu, čak 25 moždanih udara prošli tjedan

Promjene vremena napunile bolnicu, čak 25 moždanih udara prošli tjedan

Praznički tjedan koji su brojni Osječani proveli na Jadranu, za one koji su ostali kod kuće nije prošao najsretnije. Nestabilne vremenske prilike su za mnoge bile “okidač” pogoršanja zdravlja, o čemu najbolje svjedoče u Klinici za neurologiju KBC-a čije osoblje iza sebe ima burnih sedam dana.

Naime, od 20. do 26. lipnja Klinika je zabilježila čak 25 pacijenata s moždanim udarom, dvoje preminulih, 38 hospitaliziranih i 140 građana koji su pomoć potražili u dežurnoj ambulanti!

- Najgore je bilo 22. i 25. lipnja kada smo po danu zabilježili sedam moždanih inzulta, a 22. i jedan smrtni slučaj. Posebno teška bila je i noć sa subote na nedjelju kada smo primili pacijente različite dobi s ozbiljnim neurološkim teškoćama. Najmlađa pacijentica, općenito, imala je 21 godinu, dok je najmlađa osoba koja je doživjela moždani inzult imala 31 godinu, a najstarija 91 godinu - kaže prof.dr. Silva Butković-Soldo, pročelnica Klinike za neurologiju KBC-a Osijek, te napominje kako je uz vrijeme na zdravlje građana utjecalo i tipično prazničko ponašanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ljudi su mahom dane provodili u krugu obitelji, opušteni, pa su mnogi od njih zaboravili na brigu za zdravlje. Više se jelo, popila se koja čašica viška, zanemarilo se uzimanje lijekova. Sve to u kombinaciji sa stalnim izmjenama vremenskih prilika nije ni moglo bolje završiti - zaključuje dr. Butković-Soldo.

Od moždanog udara godišnje umre 250 ljudi

Godišnje u Osijeku moždani udar doživi čak gotovo 1.500 osoba, a u proteklih nekoliko godina prosječno godišnje povećanje neuroloških incidenata raslo je i do 20 posto. Osim te statistike, redovito raste i crna brojka preminulih osoba od posljedica moždanog udara koja se penje i iznad 250 osoba godišnje. Na Klinici za neurologiju osječke bolnice priznaju da se broj moždanih udara iz godine u godinu povećava, ali je najveći problem što ta bolest zahvaća sve mlađe osobe.

Kriv je geografski položaj?

Gotovo nevjerojatan broj moždanih udara na osječkom području pri svakoj pojavi meteoropatskih nepogodnosti, neurolozi objašnjavaju geografskim položajem. Naime, kažu, Osijek se nalazi u ravnici okruženoj brojnim vodenim površinama, zbog čega dolazi do jakog isparavanja i velike količine smoga u zraku, a svaki atmosferski poremećaj tlaka zraka utječe na cirkulaciju. Dokazano je da zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta dolazi i do promjena u gustoći krvi.

 

Ivana KUKIĆ SOLAR (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!