Vijesti / Ostalo

Razočarani Slavonac bacio 25 tona lubenica na oranicu: 'Gdje pronaći volju za ostanak'

Razočarani Slavonac bacio 25 tona lubenica na oranicu: 'Gdje pronaći volju za ostanak'

Antonio Gvozdić (20) iz općine Soljani pored Županje s ocem je u utorak bacio 25 tona prvoklasnih lubenica na oranicu. Kao glazbenu podlogu za to je izabrao domoljubnu budnicu "Moja domovina".

"Gdje pronaći volju za ostanak u ovoj državi i bavljenje poljoprivredom kada u 20. godini svoga života doživljavaš ovakve stvari? Preko 25 tona lubenica danas smo morali baciti jer ih jednostvano nemamo kome prodati. U trgovačkim lancima se prodaju lubenice iz Maroka, Albanije, Grčke i ostalih zemalja. Razmislimo malo što kupujemo, pa će i oni razmisliti što će prodavati. Čitajmo deklaraciju proizvoda, kupujmo domaće proizvode jer je to jedini način za spas Hrvatske poljoprivrede", napisao je na Facebooku.

Gvozdić je za 24sata rekao da su u ponedjeljak trebali isporučiti još 25 tona, ali im je otkupljivač otkazao. Nabavio je negdje lubenice. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Iako se radi o prvoklasnoj robi, trgovci žele ponuditi što jeftinije proizvode, a naša je lubenica kvalitetnija, ne možemo konkurirati uvozom", priča Antonio, student na Poljoprivrednom fakultetu, koji s ocem radi na OPG Marijan Gvozdić.

Objašnjava da su dosad prodavali lubenice po kunu kilogram, lani i po 40 lipa. Ove sezone su prodali 50 tona. Ali ova posljednja tura koju su morali uništiti nije imala kupca ni po kojoj cijeni jer je otkazan otkup u zadnji tren. A lubenice su već stajale vani i kad nisu otkupljene, onda više nemaju gdje plasirati tu količinu pa su i lubenice izgubile kvalitetu. Drugi je problem što nemaju hladnjaču.

"Želim ostati, baviti se poljoprivredom, ali ako se ovako nastavi, teško će biti kruha. A samo želimo prodati svoje proizvode", kaže Gvozdić.

Izvor: Vijesti.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!