Vijesti / Ostalo

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: Novih 1,300 milijuna kuna za Istok Hrvatske, najveća investicija Centar za gospodarenje otpadom

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: Novih 1,300 milijuna kuna za Istok Hrvatske, najveća investicija Centar za gospodarenje otpadom

8 milijardi kuna u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do sada je uloženo u istok Hrvatske, poruka je to koju je s pete sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem poslao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Riječ je o najvećim ulaganjima u Slavoniju u posljednjih 15 godina, a danas (20.srpnja 2018.) u Vinkovcima je potpisano čak 130 ugovora ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.



Plenković je istaknuo kako je u okviru Projekta Slavonija do danas ugovoreno 6,8 milijardi kuna i najavio natječaje u domeni poljoprivrede, ruralnoga razvoja i zapošljavanja.

-Sljedeći ćemo tjedan na sjednici Vlade imati paket zakona koji se nadovezuje na sve što radimo na području regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije, a naš sljedeći sastanak održat će se u Osječko-baranjskoj županiji kada će nas posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu - kazao je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije. Ciljevi spomenutog sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

-Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas, potpisano je 130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna na području Slavonije, Baranje i Srijema. Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture, turizma i naravno poljoprivrede - rekla je ministrica Žalac.

Ministrica Žalac također je predstavila te s predstavnicima Svjetske banke potpisala RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem za pružanje savjetodavnih usluga slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.-2020.) i pripremu istih za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020. godine.

Upravo je o novoj financijskoj perspektivi govorio na sjednici Savjeta i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić ujedno izražavajući zadovoljstvo ugovorima koji su danas potpisani, kao i svim dosadašnjim sjednicama Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Istaknuo je, također, da postoji prostor za dodatno unaprjeđenje pojedinih područja.

-ITU mehanizam, koji je potpisan za sedam najvećih urbanih središta, uključujući i Osijek, trenutno je ograničavajuć za razvijanje punog potencijala Osječko-baranjske županije, a koji bi se mogao ostvariti u sklopu Razvojnog sporazuma. Moram istaknuti i ključne strateške projekte na čijoj realizaciji Osječko-baranjska županija ustraje i vjerujem kako će i oni biti dio Razvojnog sporazuma u budućnosti. Riječ je o Zračnoj luci Osijek kao ključnom infrastrukturnom projektu, Centru za robotiku Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer, Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće, Gospodarskom centru sa sajamskim prostorom i Kliničkom bolničkom centru u Osijeku – rekao je Anušić i dodao kako jedna od tema sljedećeg Savjeta svakako treba biti i eksploatacija drvne mase i kvote dodijeljene drvoprerađivačima.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić tijekom sjednice predstavila je mjere demografske revitalizacije i socijalne politike, a ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je mogućnosti financiranja kulturnih projekata, aktivnosti i manifestacija u Hrvatskoj.

Po završetku sjednice savjeta, između ostalih, župan Anušić je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Osječko-baranjskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12.750.000,00 kuna europskih sredstava, a 2.250.000,00 je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj Centra za gospodarenje otpadom je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije tu rubnih dijelova ostale tri županije je zajednički projekt ovih županija, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela Regije. Ovaj je projekt vrijedan 300 milijuna kuna i najveća je investicija na istoku Hrvatske.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!