Vijesti / Ostalo

Je li ovo posljednja šansa za Hrvatsku i Hrvate?

Je li ovo posljednja šansa za Hrvatsku i Hrvate?

More kockica, partizani, ustaše, lijevi, desni, umjereni, nacionalisti, liberali, hetero, homo, ultra, klobučari, žene, djeca, bake, djedovi i svi ostali. Samo kockice.

Mjesec dana čistog zena, čiste energije kakva je za Hrvatsku nepoznanica. I to za onu Hrvatsku u Hrvatskoj, ali i za onu Hrvatsku u Irskoj, Njemačkoj, Americi, Australiji i bilo kojem kutku ovog svijeta.

Teško je opisati što to ima u nogometu da ima tu moć. To će možda najbolje znati oni koji taj osjećaj žive 365 dana uz svoj klub, ali osjećaj koji je proizvela nogometna reprezentacija Hrvatske, teško je shvatljiv.

I baš zbog toga se pitamo: Je li ovo posljednja šansa za Hrvatsku i Hrvate? Je li ovo šansa da postanemo bolje društvo, društvo u kojem će ljudi živjeti, raditi i uživati u svemu tome neopterećeni svima onima nabrojanima u prvom pasusu?! Možda... ali...
Uvijek nas taj prokleti ali spriječi... I zato dok čitate ove retke sjetite se svakog onog neznanca s kojim ste frenetično divljali na ulicama svog grada ili nazdravljali u lokalnoj birtiji bez da ste znali kome i čemu pripapada. Bilo je dovoljno da na sebi ima kockice ili samo zadovoljni osmijeh odobravanja.

Namjerno u ovom tekstu nećemo spominjati imena nogometaša jer su oni za ovu priču nebitni. Možda će neki od njih nakon ovoga u mirovinu, neki u neku od državnih ustanova ili na pusti otok, nebitno je! Bitno je kako je Hrvatska dobila možda i posljednju šansu za postati država uspijemo li se ovako ujediniti i oko pitanja krucijalnih za naše društvo ovako kako smo se ujedinili oko "običnog" nogometa.

Marketing svjetskih razmjera, prepoznavanje kockica i u najvećim zabitima zemaljske kugle nešto je što nitko ne može ignorirati i olako odbaciti. Osim Hrvata naravno, a tu leži srž problema. I zato, u danima kad ovo ludilo završi pokušajte razmisliti što Hrvatska može kad je kao jedno. Što Hrvatska može kad ne razmišljamo kako bi zajebali sustav nego kako isti možemo napraviti boljim, kako ga možemo natjerati da bude bolji, a sve kako bi svima nama, a ne samo pojedincima bilo bolje. Iskoristimo ovo zajedništvo kakvo nije zabilježeno u povijesti Hrvatske i spriječimo zajedno devijacije društva i establišmenta u rijeci kockica.

Posljednja šansa... Samo se nadajmo kako smo napokon dovoljno spremni, pametni i ludi kao zadnjih mjesec dana da ju iskoristimo...

SiB.hr

   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!